28 septembrie 2020, 14:35

UBB, parte a unui proiect de universitate europeană

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este parte a unei alianțe internaționale pentru construirea unei universități europene InclusU (Inclusivess in/for the European Union through a European University).

Constituită în mod oficial în data de 20 februarie, la Bruxelles,  alianța poartă numele InclusU și este formată din Universitatea din Lille (Franța), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (România), Universitatea din Malmö (Suedia), Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius (Lituania), Universitatea din Minho (Portugalia), Universitatea Roma Tre (Italia) și Universitatea din Wrocław (Polonia), Universitatea din Lille, coordonatorul administrativ al alianței, fiind cea mai mare universitate din Franța, cu o prezență constantă în clasamentele internaționale de prestigiu.

Alianța InclusU face parte din Inițiativa Universităților Europene (European Universities Initiative) care are la bază ideea formulată în anul 2017 de președintele Franței, Emmanuel Macron, pornind de la care Uniunea Europeană își propune ca în anul 2024 să aibă aproximativ 20 de universități europene.

O universitate europeană este definită ca o alianță de universități:

  • de diverse profiluri și cu acoperire geografică europeană cât mai largă;
  • cu o strategie academică pe termen lung, axată pe sustenabilitate, excelență și valori europene;
  • oferind un curriculum centrat pe student, în cadrul unui campus inter-universitar în care studenții pot elabora și de jos în sus (bottom up) programe academice de interes și unde mobilitatea academică este asigurată la toate nivelurile; studenții vor putea obține diploma universitară combinând cursuri de la universitățile din alianță;
  • care vizează rezolvarea de probleme europene majore, de actualitate, în abordări interdisciplinare, bazate pe cooperare între actorii relevanți (studenți/cadre didactice-cercetători/societate).

Universitatea Europeană InclusU are acest profil complex, reunind universități tradiționale și mai noi, din nordul, sudul, vestul și estul Uniunii Europene, din capitale, orașe de graniță și/sau dinamice, din zone mai bogate sau mai puțin dezvoltate.

Valorile angajate de InclusU, în spiritul definit de inițiativa de a crea universități europene, sunt Inclusiveness(pentru a valorifica la maximum potențialul uman), Civic-mindedness (sprijinind formarea de cetățeni activi, care contribuie la o societate avansată bazată pe cunoaștere, în logica sustenabilități și politicii greenresponsabile), Openness (în relația cu societatea) și Quality (angajând excelența în cercetare, predare și în relația cu societatea, influențând transversal toate celelalte trei valori).

Consorțiul a fost constituit în mod oficial în 20 februarie 2019, la Bruxelles, din partea Universității Babeș-Bolyai participând prof. univ. dr. Daniel David, prorector pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Bálint Markó, prorector pentru linia de studii în limba maghiară, extensiile, relația cu universități maghiare, asigurarea calității, respectiv prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului pentru Cooperări Internaționale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.