2 ianuarie 2023, 3:13

Ucraina cere României să declare Rusia ”stat sponsor al terorismului”

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina a fost inaugurat în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi a omologul său ucrainean, Denis Smihal.

Premierul ucrainean a cerut României să declare Rusia ”stat sponsor al terorismului”, potrivit traducerii oficiale a discursului susținut de acesta la conferința comună de presă cu premierul Nicolae Ciucă la punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk, scrie g4media.ro.

O astfel de inițiativă din partea României ar presupune încetarea de facto a oricărei relații diplomatice, economice și politice cu Federația Rusă. Ucraina a cerut în mod repetat comunității internaționale să adopte o astfel de decizie la nivelul fiecărui state membru UE și NATO.

Președintele SUA, Joe Biden, a respins această cerere în septembrie. Cu toate acestea, mai mulți membri ai Congresului SUA au inițiat o astfel de cerere către Casa Albă.

Noul punct de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus – Krasnoilsk este primul care se deschide din 1999 şi va facilita, spunea astăzi premierul Nicolae Ciucă, tranzitul de persoane şi mărfuri dintre Ucraina şi România, dar şi spre ţările Uniunii Europene, precizând că Ucraina are nevoie mai mult ca oricând de solidaritatea comunităţii europene, o comunitate care crede în libertate şi în dreptul suveran al fiecărui stat de a-şi decide viitorul.

Premierul ucrainean a precizat că inaugurarea acestui nou punct de frontieră era prevăzută încă din 2012, prin acord interguvernamental, și se urmărește în continuare deschiderea altor șapte puncte de frontieră între România și Ucraina, relatează Radio România Actualități.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol