27 septembrie 2022, 23:19

Ucraina cere și submarine

Șeful Parlamentului ucrainean Ruslan Stefanciuk a cerut în timpul unei întâlniri la Berlin cu ministrul german al Apărării, Christina Lambrecht, noi arme pentru forțele armate ucrainene, în special submarine.

„Nu exclud să primim submarine din Germania pentru că suntem pregătiți să devenim granița estică defensivă a întregii Europe. Și această cooperare va fi reciproc avantajoasă atât în ​​această etapă, cât și în viitor”, a declarat oficialul ucrainean după întâlnire, relatează Ukraîinska Pravda.

Solicitarea Ucrainei să primească submarine vine în contextul în care a fost nevoită să își închidă mai multe porturi importante, unele dintre ele căzute în mâinile rușilor, Moscova punând condiții pentru a permite trecerea navelor cu grâne ucrainene prin Marea Neagră.

Și totuși…

Și aceasta nu este singura problemă. Ucraina nu are în acest moment nici un submarin și se presupune nici personal antrenat.

Până în 2014, la anexarea Crimeei, Ucraina a avut un singur submarin Zaporizhzhia U-01 (foto), un submersibil cu propulsie diesel – electrică din clasa Foxtrot (Proiect 641), fabricat în 1970 și moștenit de la Armata sovietică. În timpul crizei din Crimeea, submarinul a fost capturat la 22 martie 2014 de către ruși. Jumătate dintre marinari au ales să rămână la bordul navei și să se înroleze în armata Rusiei; cealaltă jumătate, în frunte cu căpitanul, a părăsit nava.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol