10 iunie 2022, 8:31

Ucraina face presiuni pentru a lua de la Israel sistemul Iron Dome

Ambasadorul Ucrainei îndeamnă Israelul să vândă sistemul său de interceptare a rachetelor Iron Dome și să furnizeze rachete antitanc pentru a apăra civilii de invazia Rusiei, scrie Associated Press, citată de The Guardian.

Evgen Korniiciuk nu a acuzat Israelul în mod direct de blocarea vânzării sistemului de apărare antirachetă. Dar a spus că dorește ca guvernul israelian să își susțină sprijinul verbal pentru Ucraina cu asistență militară.

În cadrul unei conferințe de presă la Tel Aviv, el a declarat că Ucraina dorește să cumpere sistemul Iron Dome, susținând că Statele Unite nu s-ar opune unei astfel de vânzări.

Statele Unite susțin financiar sistemul Iron Dome al Israelului de aproximativ un deceniu, oferind aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru producția și întreținerea acestuia, potrivit Congressional Research Service.

Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachetele cu rază scurtă de acțiune lansate în Israel.

Korniichuk a mai spus că Israelul a refuzat săptămâna trecută o solicitare a SUA ca Germania să livreze Ucrainei rachete antitanc „Spike” cu licență israeliană.

Israelul și-a limitat sprijinul pentru Ucraina la ajutor umanitar și a fost singura țară care a operat un spital de campanie în interiorul țării la începutul anului. Israelul se teme că ajutorul militar acordat Ucrainei ar inflama Rusia, care are o prezență militară în Siria vecină.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol