9 septembrie 2023, 5:44

Ucraina rezistă. ”Dacă se nasc copii în buncăre, dușmanul nu va învinge”. Este o luptă pentru a asigura viitorul Europei, spun ucrainenii

Asediată pe toate căile, Ucraina încă rezistă, în ciuda unui dezastru umanitar care deja se conturează.Guvernul Ucrainei prezintă rezistența țării față de Rusia ca pe o luptă pentru a asigura viitorul Europei.

Într-o postare lungă pe Facebook, ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a lăudat soldații, poliția, personalul medical și, de asemenea, civilii care au luat armele în mâini, relatează BBC.

„Aruncă o privire în jur. Mulți au învins în sfârșit frica și au îndrăznit să provoace Kremlinul”, a scris Reznikov. El a adăugat: „Unde sunt toți cei care au promis că vor captura Kievul în două ore? Nu-i pot vedea”.

Legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, sâmbătă, un nou mesaj video, în care anunța că armata ucraineană reușește să facă față atacurilor invadatorilor ruși. „Am respins cu succes atacurile inamicului. Kievul și locurile cheie se află sub control” – a subliniat Volodimir Zelenski.

Zelenski a transmis lumii că, ”dacă în Ucraina se nasc copii în buncăre, dușmanul nu va avea șanse în acest război patriotic”.

Duminică dimineață, Zelenski a dat noi vești.

Liderul ucrainean a transmis că forțele de ocupație rusești „atacă zonele civile”, unde nu există infrastructură militară.

Zelenksi a spus că forțele „atacă totul”, inclusiv ambulanțele.

Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate, a anunţat preşedintele ucrainean, într-o declaraţie citată de Reuters.

„Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată.

Preşedintele ucrainean i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

”Dacă aveţi experienţă de luptă, puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa”, a îndemnat Zelenski, transmiţând totodată un mesaj de încurajare forţelor armate ucrainene, îndemnându-le să ”rămână puternice”.

El i-a acuzat însă în mesajul de vineri şi pe liderii europeni pentru lentoarea lor în ajutorarea Ucraina. ”Cum o să vă apăraţi pe voi dacă sunteţi atât de lenţi în a ajuta Ucraina ?”, s-a adresat el liderilor europeni.

Vehicule militare ruse, pe străzile din Harkov

Pe străzile oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei au fost văzute duminică vehicule militare ruse, a scris pe Telegram Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, transmite Reuters.

Filmări publicate de Gheraşcenko şi de Serviciul de stat ucrainean pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiei arată mai multe vehicule militare uşoare deplasându-se de-a lungul unei străzi şi, separat, un tanc în flăcări.

Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a declarat că vehiculele ruseşti au pătruns inclusiv în centrul oraşului, dar „forţele armate ucrainene distrug inamicul”.

„Le cerem civililor să nu iasă din case”, a adăugat acesta, potrivit Reuters.

Încă un bloc de locuințe lovit de ruși

Deși susțin că nu atacă civili, din ce în ce mai multe obiective civile sunt lovite de ruși. Încă un bloc de locuințe a fost ținta unui obuz rusesc. O clădire rezidențială din apropierea celui de-al doilea aeroport din Kiev a fost lovită de o rachetă sâmbătă, imagini de la fața locului înfățișând un impact major asupra imobilului de aproximativ zece etaje, potrivit Radio Chișinău.

Noaptea cea mai grea de până acum

Bombardamentele și atacurile Rusiei în Ucraina au avut ca țintă zonele marilor orașe Kiev și Harkov în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Forțele armate ale Rusiei au lovit un gazoduct în al doilea cel mai mare oraș – Harkov precum și un bloc de locuințe, o femeie căzând victimă. Potrivit oficialilor locali, rușii au intrat în oraș duminică dimineața iar vehicule militare se află pe străzi.

În capitala Kiev, situația era calmă în această dimineață, forțele armate ale Ucrainei spunând că sunt în control. Un depozit petrolier de la sud de oraș a luat foc după ce a fost lovit de un atac.

Sabotori ruși la Odesa

În regiunea Odesa, sabotorii ruși au deschis focul asupra militarilor ucraineni, rănind mai mulți luptători din armata Kievului – scrie, duminică, agenția RBC, citată de Radio Chișinău. Militarii ucraineni au anunțat, însă, că au reușit să alunge inamicul, iar un membru al grupului de sabotaj și recunoaștere a fost reținut. În mașina acestuia, au fost găsite arme, printre care mitraliere, lansatoare de grenade, muniție și explozibili.

Tren special din Polonia

Polonia va pune la dispoziție un tren special pentru a transporta răniții din Ucraina la diferite spitale din Varșovia, a declarat sâmbătă un oficial. „Polonia nu uită de ajutorul pentru Ucraina. Pornim un tren pentru răniții care au suferit în urma operațiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Stanisław Żaryn, purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor speciale, într-un tweet.

Ajutor din Franța

Franța va trimite combustibil în Ucraina împreună cu echipamente defensive pentru a sprijini rezistența țării la invazia rusă, a anunțat Palatul Elysée. Anunțul nu oferă mai multe detalii despre echipamentul defensiv, dar o sursă Elysée a declarat jurnaliştilor că acesta ar putea include arme antitanc.

Ajutor și din Australia

Australia va colabora cu membrii NATO pentru a furniza arme Ucrainei, a declarat duminică premierul Scott Morrison, relatează CNN.  Mișcarea de a-și intensifica sprijinul vine după ce prim-ministrul a declarat vineri că Australia va furniza echipamente militare „neletale” și provizii medicale.

„Oferim deja un sprijin semnificativ în ceea ce privește ajutorul neletal, dar tocmai am vorbit cu ministrul apărării și vom căuta să oferim orice sprijin posibil pentru ajutorul letal prin partenerii noștri NATO, în special Statele Unite și Regatul Unit”, a declarat Morrison.

Alternativa? AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL! O spune Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că alternativa la sancţiunile împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al treilea război mondial.

„Există două opţiuni: Începe Al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia, sau te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut”, a spus Biden pentru youtuberul Brian Tyler Cohen, potrivit News.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”.

Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invazia Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

UPDATE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că şi autorităţile din Minsk sunt complice la invazia rusă, dar a lăsat poarta deschisă purtării de negocieri în altă parte, relatează Reuters şi AFP, citate de AGERPRES.

Kremlinul a afirmat duminică, anterior declarației lui Zelenski, că o delegaţie rusă îşi aşteaptă omologii ucraineni la negocieri în oraşul Gomel din Republica Belarus.

UPDATE

Armata ucraineană afirmă că îşi menţine poziţiile, deşi recunoaşte că situaţia din jurul Kievului se înrăutăţeşte şi confirmă intrarea trupelor ruseşti în Harkov, în nordul ţării, relatează EFE duminică, citată de AGERPRES.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol