26 august 2023, 2:33

Ucraina vs Rusia: Surpriză! Cine are sateliți spațiali mai puternici

Astăzi, pe orice vreme și în orice moment al zilei, Ucraina poate scana teritorii oriunde pe Pământ. Țara a organizat anul trecut o strângere de fonduri publice pentru un satelit de urmărire spațială.

Oamenii s-au adunat să sprijine inițiativa, iar astăzi acesta oferă deja armatei informații valoroase. Nu este un satelit optic clasic, ci o tehnologie mult mai sofisticată.

„Sateliții optici au dezavantajul că sunt obstrucționați de nori sau de zăpadă. Așa că ucrainenii au închiriat un satelit echipat cu un radar cu echipament sintetic”, spune analistul militar slovac Vladimír Bednár.

Acest satelit poate scana teritorii oriunde pe Pământ, pe orice vreme și în orice moment al zilei, scrie publicația slovavă Živě.

Compilează digital o imagine care arată ca o fotografie alb-negru în final, iar rezoluția sa propriu-zisă este de aproximativ jumătate de metru.

Și Rusia a dezvoltat sateliți cu tehnologie radar, dar utilizarea lor în practică este discutabilă.

„Partea rusă are sateliți care au de asemenea tehnologie radar, respectiv sateliții din clasa Kondor. Primul a fost lansat în urmă cu mai bine de zece ani, deși încă nu este clar dacă au fost lansați unul sau doi”, adaugă expertul.

Cu toate acestea, chiar dacă satelitul ar funcționa, parametrii săi sunt totuși mai slabi în comparație cu cel ucrainean.

Sursa foto: Midjourney


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol