25 iulie 2024, 0:52

UE deschide oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova

Uniunea Europeană deschide, astăzi, oficial negocieri de aderare cu Republica Moldova. Începe, astfel, o nouă perioadă de adaptare a legislaţiei naţionale la normele Uniunii. Potrivit Comisiei Europene, până acum Chişinăul a făcut mai multe reforme decât Kievul, care începe tot astăzi negocierile de aderare.

Premierul Dorin Recean conduce delegația Republicii Moldova la prima conferinţă interguvernamentală care va deschide în această seară oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Extinderea blocului comunitar este crucială nu doar pentru țări ca Republica Moldova sau Ucraina, dar și pentru Uniunea Europeană însăși, a comentat pentru Radio Chișinău consilierul pentru afaceri europene al președinției, Igor Zaharov.

„La doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, iată că acum am reușit, după ce am completat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, să lansăm oficial acestei negocieri. Este eveniment important deoarece setează tonul oficial și practic al negocierilor noastre de aderare și noi spunem că extinderea Uniunii Europene este crucială, și nu numai pentru țările candidate, cum sunt Republica Moldova şi Ucraina, dar pentru Uniunea Europeană, deoarece, prin integrarea mai multor țări, Uniunea Europeană își extinde zona de stabilitate la o regiune mai largă, inclusiv și în Europa de Est, astfel cumva întărind rezistența noastră colectivă împotriva presiunilor externe la care noi suntem supuși”, a spus Igor Zaharov.

Uniunea Europeană ne mai deschide o ușă, poate cea mai importantă pentru viitorul nostru, iar guvernarea trebuie să depună eforturi susținute pentru a atinge obiectivele prevăzute de Planul de acțiuni pentru aderare – afirmă experții.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, felicită Ucraina și Republica Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, menționând că va urma o perioadă plină de oportunități pentru cele două state.

„Felicitări Republicii Moldova și Ucrainei pentru deschiderea negocierilor de aderare. Aceasta este o veste foarte bună pentru poporul Ucrainei, Republicii Moldova și întreaga Uniune Europeană. Calea de urmat va fi provocatoare, dar plină de oportunități. Vă doresc un început cu succes al negocierilor”, transmite Ursula von der Leyen într-un material video publicat pe X.

“Negocierile de aderare sunt menite să pregătească candidații pentru responsabilitățile de membru. Acesta este motivul pentru care nu există scurtături. Ne angajăm în aceste negocieri într-un spirit puternic de deschidere, implicare și angajament. Calea care ne așteaptă va fi plină de provocări. Dar este, de asemenea, plină de oportunități imense pentru Moldova și Ucraina – precum și pentru întreaga noastră Uniune. Împreună, putem făuri o Europă mai mare, mai dinamică și mai orientată spre viitor. Așadar, vă doresc un început foarte reușit al negocierilor de aderare“, a completat Ursula von der Leyen.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a venit cu un mesaj de felicitare adresat cetățenilor din Republica Moldova cu ocazia primei reuniuni a Conferinței de Aderare la Uniunea Europeană, menționând că SUA vor continua să colaboreze cu cetățenii și guvernul Republicii Moldova pentru a sprijini progresul țării în parcursul său european.

„Ambasada SUA felicită călduros cetățenii Republicii Moldova cu ocazia primei reuniuni a Conferinței de Aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană!

Această nouă realizare pe calea spre integrarea europeană a Republicii Moldova reflectă dorința cetățenilor săi pentru un viitor democratic, prosper și sigur, ancorat în lumea liberă.

Statele Unite vor continua să colaboreze cu cetățenii și guvernul Republicii Moldova pentru a sprijini progresul țării pe această cale”, au scris cei de la Ambasada SUA în Republica Moldova.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol