21 iulie 2022, 8:31

UE va cumpăra avioane pentru stingerea incendiilor

Pe măsură ce criza climatică se intensifică, UE va cumpăra avioane pentru stingerea incendiilor.

Uniunea Europeană este în discuții pentru a achiziționa avioane de stingere a incendiilor pentru a-și spori capacitatea de luptă împotriva acestora.

Negocierile se referă la avioane amfibii, relatează agenția Reuters.

În prezent sunt active câteva sute de focare, în special în sudul Europei, în special din cauza temperaturilor ridicate și a secetei severe, iar acest lucru pune la grea încercare operatorii.

„Aceste avioane vor fi achiziționate, din punct de vedere tehnic, de către statele membre, dar vor fi finanțate în proporție de 100% de către Uniunea Europeană”. Bugetul de protecție civilă al Uniunii Europene a fost de aproximativ 900 de milioane de euro în 2021 și „în viitorul apropiat trebuie să fie consolidat în continuare”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la crize.

În prezent, mașina comună de stingere a incendiilor este formată din 12 avioane și un elicopter. Astfel, în caz de urgență, fiecare țară în parte participă la operațiunile de stingere a incendiilor, punând la dispoziție aeronave prin intermediul coordonării protecției civile. Acest lucru s-a întâmplat recent cu incendiile majore din Portugalia, Spania, Franța și Slovenia.

Foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol