29 aprilie 2025, 11:02

UE vrea să reintroducă taxele vamale pentru produsele comercianților chinezi, precum Shein

Uniunea Europeană dorește să impune taxe vamale pentru bunurile cumpărate de comercianți din China, precum Shein, Temu sau AliExpress. În acest moment, UE are un prag de 150 de euro sub care mărfurile achiziționate din afara Uniunii sunt scutite de taxe, însă autoritățile vor să-l elimine. Măsura vine în contextul în care Uniunea dorește să nu mai fie atât de dependentă de produsele și piața chineză.

Bunurile cumpărate de pe Shein, Temu sau AliExpress sunt ieftine și au inundat, într-o măsură, piața europeană (și nu numai). Problema, spun autoritățile, este că multe dintre aceste produse nu respectă standardele de siguranță și calitate ale UE, lucru ce pune în pericol consumatorii. În încercarea de a corecta acesta lucru, Comisia Europeană (CE) pregătește eliminarea pragul de 150 de euro sub care bunurile cumpărate de pe aceste platforme sunt scutite de taxe vamale.

Conform unor surse apropriate de oficiali și citate de Financial Times, sarcina eliminării produselor duty-free ar cădea pe viitorul cabinet al Comisiei ce va fi învestit spre finalul acestui an. CE a mai propus odată această măsură, în mai 2023, însă lucrurile nu s-au mișcat destul de repede – situație pe care oficialii vor să o evite de această dată.

Adoptarea s-ar putea dovedi tumultoasă în continuare, în special din cauza volumul mare de produse cumpărate și controalele pe care autoritățile naționale ar trebuie să le desfășoare. În 2023, peste două miliarde de bunuri duty-free au intrat în Uniunea Europeană, o parte din ele fiind sub standardele blocului comunitar.

Potrivit datelor Comisiei, numărul produselor identificate ca fiind cu nereguli s-a dublat față de acum doi și a ajuns să depășească 3.400. Majoritatea dintre aceste alerte au fost la cosmetice, jucării, dar și articole vestimentare.

Ne dorim condiții de concurență echitabile la nivelul UE în comerțul cu amănuntul online pentru toți actorii care vizează consumatorii din UE, indiferent de locul în care sunt stabiliți. Legislația existentă este suficientă, dar are nevoie de o strategie de aplicare transfrontalieră mai eficientă”, a declarat lidera unui grup de lobby pentru retaileri.

Astfel, o sursă oficială a avertizat pentru FT că viitoarea Comisie s-ar putea lovi de dificultăți în obținerea acordului țărilor UE, având în vedere că eliminarea taxelor vamale și implementarea noului regim ar crește volumul de muncă al funcționarilor vamali la nivel național.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol