8 decembrie 2023, 1:51

Uită de leacuri băbești! Tu știi ce să faci dacă un copil s-a ars?

Arsurile sunt printre cele mai frecvente afecțiuni pentru care cei mici ajung la spital. Unele pot fi minore, situație în care se tratează acasă fără intervenția medicului, altele pot necesita îngrijiri medicale.
Există mai multe tipuri de arsuri:
  • Prin opărire (lichide fierbinți / apă fiartă, ulei încins, aburi sau alimente);
  • Prin expunere directă la o sursă de căldură (aragazul, soba, fierul de călcat, o tigaie încinsă, etc);
  • Arsuri de natură chimică, precum cele cauzate prin expunerea pielii la substanțe periculoase (sodă caustică, soluții cu clor) sau prin ingerarea acestora;
  • Arsuri de natură electrică, produse în urma formării unui arc electric între corp și o sursă de electricitate;
  • Arsuri solare, cauzate de expunerea prelungită la radiațiile UV.
𝐀𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝟏 sunt cele mai puțin grave, afectând superficial stratul pielii (țesutul epitelial). Pot produce roșeață, durere sau o ușoară umflătură, însă fără vezicule. Se vindecă rapid, în termen de 3 până la 6 zile, avertizează medicii de la Spitalul Județean din Sfântu-Gheorghe.
𝐏𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫: Îndepărtați îmbrăcămintea din zona afectată de arsură. Puneți zona afectată sub un robinet cu apă călduță sau folosiți o compresă rece și curată peste arsură, timp de 4-5 minute.
 NU folosiți gheață, deoarece acesta poate leza structurile epiteliale.
 NU aplicați „remedii băbești” (unt, ulei, ou, lapte, iaurt, miere, sau altele), deoarece pot agrava arsura și pot crește riscul unei infecții
𝐀𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝟐 sunt de o gravitate crescută, afectând și straturile mai profunde ale pielii. Aceste arsuri sunt dureroase și produc vezicule, se vindecă mai greu, în funcție de gravitatea arsurii și de zona afectată, și pot dura până la trei săptămâni.
 𝐀𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝟑: sunt cele mai grave, afectând atât straturile pielii, cât și țesutul de sub ele. În funcție de sursa arsurii, zona afectată este uscată și poate fi de culoare albă, maro sau chiar carbonizată.
În multe cazuri, zona nu este dureroasă, dată fiind afectarea în profunzime a nervilor. În funcție de severitatea arsurii, timpul de vindecare poate varia.
Uneori sunt necesare grefele de piele, transplantate din altă zonă sănătoasă pentru a înlocui țesutul afectat.

𝐏𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐳 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥 𝟐 𝐬𝐚𝐮 𝟑

Sunați la 112, după care treceți la îndepărtarea bijuteriilor și hainelor din zona afectată, cu excepția situației în care acestea s-au lipit de piele!
Nu spargeți veziculele!  Aplicați apă călduță peste arsură, după care acoperiți-o cu grijă cu o compresă curată și uscată.

𝐌𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞ntru 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐢

 Nu le permiteți copiilor să se joace în bucătărie, lângă surse de foc, tigăi cu ulei încins sau lichide fierbinți.
 Evitați utilizarea fețelor de masă care atârnă și pot fi trase cu ușurință de copii, existând riscul ca vasele cu lichide încinse să cadă pe cei mici.
Atunci când utilizați fierul de călcat, nu le permiteți copiilor să se joace în preajma voastră.
Blocați prizele ușor accesibile, utilizând materiale speciale izolante.
Păstrați recipientele care conțin substanțe chimice în locuri unde nu pot fi găsite de copii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol