3 martie 2024, 10:13

Ultima zi de operațiune, prima noapte de război. Pe viață, și mai ales pe moarte

Armata israeliană a anunțat vineri seară că își „extinde” operațiunile terestre în Fâșia Gaza, ținta unor lovituri fără precedent de la începutul războiului dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, la 7 octombrie. Cu siguranță, vremea operațiunilor militare cu care poate ne obișnuiserăm a trecut. E vreme de război real, de confruntare a Întunericului.

Ororile comise de Hamas în 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria Israelului, sunt, pentru cine nu a înțeles exact, picătura care a declanșat o ripostă care depășește, așa cum ororile au depășit capacitatea ISIS de a ne îngrozi, obișnuitele ”Intifade” sau operațiuni militare din Orientul Mijlociu despre care mai citeam câte un breaking news preț de câteva zile, maximum săptămâni. Poate am uitat, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus, în momentul în care a anunțat populația Israelului că țara este ”în război”, că răspunsul țării sale la atacurile Hamas ”vor schimba Orientul Mijlociu”.

Gruparea Hamas va plăti pentru crimele sale împotriva umanității, iar Israelul începe să se răzbune, a declarat Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-un interviu acordat vineri postului MSNBC.

Cea mai dură noapte de când a început confruntarea

Este cea mai dură noapte dintre toate cele de când a început confruntarea dintre Israel și Hamas. Dintre un stat și o entitate teroristă, care, în numele lui Allah, a ucis copii, tineri, bătrâni, a incendiat oameni și case, a răpit și batjocorit oameni a căror singură vină era că sunt evrei.

„În ultimele ore am intensificat atacurile în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF într-un comunicat.

„Forțele aeriene atacă pe scară largă ținte subterane și infrastructura teroristă, foarte semnificativ. În continuarea activității ofensive pe care am desfășurat-o în ultimele zile, forțele terestre extind activitatea terestră în această seară.”

Daniel Hagari a continuat cu îndemn pentru civilii din Gaza, cărora le-a transmis să se deplaseze din nordul spre sudul regiunii, sugerând că ar urma o intervenție terestră în Fâșia Gaza.

Vineri seara, Hamas a cerut lumii să „acționeze imediat” pentru a opri bombardamentele.

Lumea, împărțită în două tabere. Mustafa Kemal Atatürk se rostogolește în mormânt

Loviturile israeliene, foarte intense potrivit imaginilor AFP, au început la ora locală 19.00. O lume întreagă privește relatările televiziunilor de știri și face fel și fel de analize. Lumea se împarte, din nou, în două tabere: una de partea celor care susțin dreptul Israelului la autoapărare și la a face curățenie generală în Gaza, cealaltă, care nu e așa de îngrozită de ororile Hamas, care le găsește legitime și care își începe frazele cu ”dar, dar și Israelul…”

Cel mai notabil este însă șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a ținut miercuri, în fața unor deputați turci care strigau „Allahu Akbar”, un discurs dur împotriva Israelului și a Occidentului și a susținut că Hamas nu este o „organizație teroristă”, ci una care luptă pentru libertate.

Este pentru prima dată în istorie când Turcia ia partea unei grupări, a unei tabere dintr-o țară din lumea arabă, încălcând astfel acel principiu celebru lansat de Mustafa Kemal Atatürk: “pace acasă și pace în străinătate, pace în lume”, cu imperativul de a nu se amesteca în problemele interne ale unei țări arabe. Acest principiu a fost încălcat, iar probabil cel care acum 100 de ani proclama Republica Turcă, care urma să fie occidentală, modernă, seculară și pașnică, se rostogolește acum în mormânt.
Anterior, o altă voce, care ar trebui să fie a moderației, s-a trezit justificând atacurile Hamas: secretarul general al ONU, Antonio Guterres. ”Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au venit din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”,  a spus Guterres, într-o cel puțin aiuritoare declarație de presă.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a descris discursul lui Guterres drept „șocant”. „Discursul șocant al secretarului general la reuniunea Consiliului de Securitate în timp ce se trag rachete în tot Israelul, a dovedit în mod clar, dincolo de orice îndoială că Secretarul General este complet rupt de realitatea din regiunea noastră și că vede masacrul comis de teroriștii naziști într-o manieră denaturată și imorală. Declarația sa că „atacul Hamas nu s-a întâmplat din senin” arată înțelegere pentru terorism și crimă. Este de neînțeles și cu adevărat trist că șeful unei organizații care a apărut după Holocaust are opinii atât de îngrozitoare”, a spus el, într-o postare pe Twitter.

ONU, care cere un armistițiu, se teme de o „avalanșă de suferință fără precedent” în Gaza, un teritoriu mic, asediat și lipsit de mijloace, unde trăiesc aproximativ 2,4 milioane de persoane.

Bombardamentele „aeriene, maritime și terestre” au fost „cele mai violente de la începutul războiului”, a afirmat Hamas, acuzând Israelul că „pregătește masacre”. În replică, mișcarea islamistă palestiniană a anunțat că a tras „salve de rachete” asupra Israelului.

ONU, care este de asemenea îngrijorată de posibile „crime de război”, solicită un armistițiu în lupte, pe care îl consideră singura opțiune pentru a livra ajutorul umanitar esențial pentru a răspunde nevoilor celor aproximativ 2,4 milioane de locuitori din Gaza.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite urmează să voteze vineri o rezoluție fără caracter obligatoriu, condamnată deja de Israel, care cere acest armistițiu în a 21-a zi de război.

Soluția pentru problema umanitară trebuie să fie însă una internațională, cu garanții internaționale. Miza pe termen lung este ca în Gaza, unde mulți sunt refugiați din 1948 și alții născuți în Fâșie, să se poată forma o societate democratică. Or, pentru asta trebuie identificată soluția umanitară imediată pentru civilii care sunt prinși între teroarea Hamas, granițele rigide și refuzul Egiptului de a primi refugiați și apoi soluția pe termen lung, cu garanții internaționale.

Ca un preludiu la operațiunea terestră anunțată vineri seara, armata israeliană a efectuat în noaptea precedentă un raid cu trupe terestre sprijinite de avioane împotriva Hamas, pe care îl acuză că duce războiul din spitale și că folosește populația ca „scut uman”.

„Hamas a transformat spitalele în centre de comandă şi control şi în ascunzători pentru teroriştii şi comandanţii Hamas”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, într-o conferinţă de presă.

El a arătat fotografii, diagrame şi înregistrări audio care ar arăta cum Hamas foloseşte sistemul de spitale şi în special spitalul Al Shifa pentru a ascunde o varietate de posturi de comandă şi puncte de intrare în reţeaua extinsă de tuneluri de sub Gaza. „Teroriştii Hamas operează în interiorul şi sub spitalul Shifa şi sub alte spitale din Gaza”, a spus el.

Hamas a dezmințit imediat aceste afirmații într-un comunicat de presă.

O ofensivă lungă și dificilă

Israelul va lansa o ofensivă terestră lungă și dificilă în Gaza, a declarat ministrul Apărării israelian. Yoav Gallant a spus că în această campanie militară va fi necesară distrugerea unei rețele vaste de tuneluri folosite de Hamas.

El a spus că invazia terestră care va urma săptămânilor de atacuri aeriene „va dura mult timp” și că va duce la o altă fază lungă de lupte cu o intensitate mai scăzută, pe măsură ce Israelul va distruge tunelurile din Gaza.

Politică, diplomație, negocieri, spaime

Statele Unite nu încearcă să dicteze limite pentru Israel, a declarat vineri Casa Albă. Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, nu a dorit să comenteze operațiunea terestră extinsă a Israelului. Dar el a declarat că Washingtonul a susținut dreptul Israelului de a se apăra după ce militanții Hamas au ucis 1.400 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie. „Nu trasăm linii roșii pentru Israel”, a spus el.

New York Times relatează că Arabia Saudită a avertizat administrația Biden că o incursiune israeliană în Gaza ar putea fi catastrofală.

Potrivit raportului, un grup de senatori americani s-a întâlnit la Riad cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și alți înalți oficiali saudiți.

Senatorul democrat de Connecticut Richard Blumenthal, care a participat la întâlnire, a declarat pentru Times că saudiții și-au exprimat speranța că o incursiune poate fi totuși evitată pentru a asigura stabilitatea regională și a salva vieți omenești.

Pe de altă parte, anterior declarațiilor oficialului israelian, BBC raporta că negocierile privind eliberarea ostaticilor sechestrați de gruparea teroristă Hamas au implicat și discuții referitoare la un posibil acord de încetare a focului, mediate de Qatar. Israelul a transmis însă public că respinge apelurile de încetare a focului, promițând “să distrugă în totalitate Hamas”. Și SUA au precizat că nu susțin niciun acord “care ar permite regruparea teroriștilor”.

Adrian Cioroianu: Războiul din Fâşia Gaza ne va afecta mai ales în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la energie

Profesorul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a afirmat ieri, referindu-se la situaţia din Fâşia Gaza, că, indiferent de evoluţia sa, războiul ne va afecta mai ales în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la energie. Într-un interviu acordat corespondentului RRA Gabriel Sava, Cioroianu a subliniat, totuşi, că ţările arabe nu îşi doresc un conflict.

Adrian Cioroianu: Conflictul poate evolua pe coordonate care să ne pună, într-un fel sau altul, pe toţi în pericol. Mă refer la preţurile conexe ale acestui conflict, preţurile în creştere la energie, la carburanţi. Indiferent ce se întâmplă acolo, acestea ne vor afecta mai ales la sfârşit de an. În România, ca şi în Europa, având o inflaţie sesizabilă, abia ţinută sub control, orice modificare a preţului la carburanţi ne va afecta, ca să nu mai vorbim de implicaţiile pur şi simplu militare. Vestea bună pe care totuşi am avut-o în aceste săptămâni care au trecut de la 7 octombrie e faptul că, în opinia mea, ţările arabe nu-şi doresc un conflict şi asta este geana de speranţă pe care o întrevăd.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol