Site icon Editia de Dimineata

Umilirea persoanelor supraponderale: Trebuie să luptăm împotriva discriminării, nu să vindem diete

Ce te ajută să te recuperezi pentru totdeauna dintr-o stare de obezitate? Acceptarea de sine, care nu este același lucru cu a spune că grăsimea este frumoasă.

„Persoanele care suferă de obezitate se confruntă cu multă stigmatizare și discriminare, ceea ce le afectează starea psihică. Mă refer la ridiculizare, comentarii dezonorante, dar și la felul în care privim, stereotipic, persoanele care suferă de obezitate – ne gândim adesea: persoana e leneșă, e neîngrijită, nu-i pasă, pur și simplu ar putea mânca mai puțin.

Acestea sunt stereotipuri foarte adânc înrădăcinate, nedrepte și care sunt departe de adevăr”, explică Agnieszka Węgiel, psiholog polonez, care se concentrează pe sprijinirea persoanelor supraponderale.

În opinia ei, acești oameni sunt ținte ale discriminării sistemice în societate, scrie ediția poloneză a Newsweek.

 O atitudine pozitivă în privința corpului nu se referă la vânzarea de diete, produse cosmetice sau la măsuri mari la haine, ci la eliminarea obstacolelor și la lupta împotriva stereotipurilor.

„Și, de asemenea, nu este vorba despre un mesaj de genul – sunt gras(ă), e în regulă, așa că lăsați-mă toți în pace. Mai degrabă e vorba despre: respectă-mă așa cum îi respecți pe ceilalți”, adaugă aceasta.

Sursa foto: pexels.com

Exit mobile version