19 septembrie 2020, 15:44

Un alpinist vrea să cucerească Everestul, pentru oamenii cu dizabilități

Alpinistul român Teofil Vlad, care a cucerit recent Vârful Pumori din Himalaya (7.160 metri), va pleca joi într-o expediţie care are ca obiectiv escaladarea celui mai înalt vârf de pe planetă, Everest (8.848 metri), potrivit Agerpres.

Expediţia va dura mai bine de două luni şi jumătate, iar pe lângă împlinirea unui vis din copilărie, Teo Vlad va duce pe Everest şi mesajul misiunii Climb Again.

”Sunt pregătit, fizic şi psihic, să urc acolo sus, pe cel mai mare gigant al lumii. Acest proiect, Expediţia Viva Everest, este, pe de o parte, un vis din copilărie, dar miza care mă provoacă cel mai tare, în această călătorie, este să atrag atenţia asupra misiunii Climb Again. Toate minunăţiile pe care Claudiu Miu le face acolo la sală trebuie să fie cunoscute, astfel încât tinerii membri ai Lotului Naţional de Paraclimbing să aibă vizibilitatea necesară şi încurajările atât de utile pentru a continua să se caţere. M-am convins că se poate, deşi mulţi dintre componenţii lotului se laudă că văd 2-3%’‘, a declarat Teo Vlad.

”Am discutat mult cu Teo şi avem câteva planuri îndrăzneţe de căţărare, mai ales cu membrii Lotului Naţional de Paraclimbing, dar am ajuns la concluzia că este nevoie de puţină educare a publicului despre acest sport. Iniţiativa lui Teo vrea să ne demonstreze tuturor că escalada este pentru oricine, că nivelul de dificultate ni-l stabilim singuri şi că cerul nu este o limită. Ştiu că avem voinţa şi determinarea necesară să facem acest sport unul pentru mase. Îi mulţumim lui Teo pentru curaj şi pentru siguranţa cu care s-a hotărât să ducă pe cel mai înalt munte din lume, misiunea şi demersul Climb Again”, a declarat Claudiu Miu, coordonator al Lotului Naţional de Paraclimbing şi preşedintele Asociaţiei Sportive Climb Again, pentru Agerpres.

Alpinistul Teo Vlad va pleca joi spre Nepal, iar odată ajuns în tabăra de bază a vârfului Everest, va urma o perioadă de acomodare şi aclimatizare de cel puţin patru săptămâni. Dacă vremea va fi bună, Teo va începe escalada către cel mai înalt vârf al lumii după prima decadă a lunii mai.

Teo Vlad lucrează în vânzări, dar şi ca ghid montan şi antrenor de alpinism, este căsătorit şi are doi copii, iar pasiunea de pentru căţărat a venit încă din copilărie. Acesta susține faptul că, mesajul cauzei „Climbe Again” ar trebui să fie spus de pe cel mai înalt vârf din lume.

Viziunea Climb Again este să ofere o șansă la o viață normală persoanelor cu dizabilități, creându-le un cadru în care să iși poată atinge potențialul, la fel cum fac persoanele fără dizabilități.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014 Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kineto și fizioterapie și psihologie pentru copii și tineri cu deficiențe, potrivit Climbagain.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.