30 mai 2023, 18:40

Un brașovean este angajat al NASA și lucrează pentru Misiunea Artemis 1

Un brașovean, inginer la NASA, a construit mai multe piese pentru racheta ce va fi lansată pe Lună, în noiembrie, în Misiunea Artemis 1, relatează Agenția de presă Rador, citată de newsbv.ro.

Dragoș Păun are 37 de ani, iar în ultimii șapte a lucrat pentru NASA, în special pentru construirea a opt dintre cele 55 de motoare ale navei spațiale cu care va zbura, spre Lună, în noiembrie, un echipaj uman.

“Cel mai important punct pentru mine a fost responsabilitatea de a integra cele 8 motoare auxiliare a căror funcție principală este de a asigura redundanța în misiune, în cazul defectării motorului principal sau a motoarelor de reglaj al altitudinii, dar și ale suplinii, uneori. Pe lângă aspectele tehnice, cred că cea mai mare provocare a fost să învăț să lucrez cu NASA, cu companiile partenere americane, pentru că ei de multe ori au puncte de vedere foarte diferite și metode de lucru foarte diferite”, a declarat acesta.

Dragoș a fost pasionat de zbor și de tainele universului încă de copil.

Peste ani a studiat în Italia, acolo unde i-a fost alături și mama sa, Diana Păun.

Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.

La 50 de ani după ultima misiune din programul Apollo, misiunea Artemis 1 nu va avea la bordul ei un echipaj de astronauţi. Artemis 1 va trebui să verifice dacă Orion, o capsulă ce va fi montată în vârful rachetei SLS, este sigură pentru a transporta în spaţiu, în viitor, un echipaj uman.

Mai multe, AICI

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol