18 mai 2024, 13:04

Un cetățean a solicitat Primăriei Craiova să-i spună dacă Putin a cerut autorizație de construire

Solicitare inedită adresată Primăriei Municipiului Craiova. Un cetățean a cerut, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să i se comunice dacă printre cei care ar fi sunat la instituție și ar fi cerut să nu îi mai apară numele pe lista documentelor de Urbanism s-ar număra și Vladimir Vladimirovich Putin, președintele Rusiei.

Asta în condițiile în care reprezentanții autorității locale au pretins că decizia de anonimizare a acestor acte are la bază Regulamentul de protecția a datelor cu caracter personal (GDPR), dar și cererile exprese ale unor persoane, unele transmise, potrivit primăriei, prin telefon (detalii AICI).

Curiozitatea cetățeanului a fost stârnită de o autorizație care avea ca obiect extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale pe o stradă din Craiova și pe care nu apărea numele solicitantului. Probabil în contextul războiului și a frământărilor legate de problema gazelor, notează stiricraiova.ro.

Decizia de anonimizarea actelor publicate la rubrica ”Urbanism” pe site-ul municipalității a fost aplicată pe 21 septembrie fără niciun anunț prealabil, iar presa a sesizat că toate documentele fuseseră criptate. Reprezentanții Primăriei au explicat că situația va fi una temporară, până la finalizarea procedurii de filtrare a datelor. Nici până la ora actuală se pare că selecția nu a fost încheiată.

Revenind la solicitare, petentul (rămas anonim din motive lesne de înțeles) a cerut lista tuturor documentelor de urbanism din ultimii 300 de ani. Responsabilul cu comunicarea informațiilor publice i-a răspuns că municipalitatea are, conform legii, o arhivă publică cu acest date începând cu anul 2008,  pentru restul recomandându-i să se adreseze Arhivelor Naționale.

Reprezentanții Primăriei Craiova i-au răspuns (cetățeanului) că, după interogarea bazei de date electronice, nu au identificat acte administrative pe numele Vladimir Vladimirovich Putin.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol