31 martie 2020, 5:02

Un costum ajută persoanele paralizate să meargă din nou. Primul pacient și-a mișcat toate membrele

Oamenii de știință francezi au reușit să creeze un costum robotizat care le permite persoanelor paralizate șansa de a merge din nou.

În spatele acestei invenții miraculoase se află o echipă de cercetători de la Universitatea din Grenoble, Franţa, de la Centrul de cercetare biomedicală Clinatec şi de la Centrul de cercetări CEA care a dezvoltat dispozitivul în 2017.

Un bărbat în vârstă de 28 de ani din Lyon, Franţa, cunoscut drept Thibault, a rămas paralizat de la umeri în jos după ce a căzut de la balcon, de la o înălţime de 12 metri, accident care i-a afectat coloana vertebrală.  El a fost primul pacient care a folosit invenția, a reuşit să îşi mişte toate cele patru membre folosind costumul robotizat controlat de creier. Putea să îşi mişte muşchii braţelor şi încheietura mâinii şi a fost capabil să folosească un scaun cu rotile cu braţul stâng.

Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul să-i înţeleagă gândurile controlând un avatar – un personaj virtual – în cadrul unui joc video, făcându-l să meargă şi să atingă obiecte 2D şi 3D, arată news.ro.

Oamenii de ştiinţă au spus că tehnologia este un tratament experimental.

Nu pot merge acasă în exoscheletul meu, dar am ajuns în punctul în care pot merge. Merg când vreau şi pot să mă opresc când vreau„, a declarat Thibault pentru AFP.

sursa foto: specialarad.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.