15 aprilie 2024, 21:16

Un dispozitiv de monitorizare a aerului poate detecta variantele coronavirusului în mai puțin de 5 minute

După ce faza de urgență a pandemiei Covid-19 s-a încheiat, oamenii de știință caută modalități de supraveghere în timp real a mediilor interioare pentru a detecta virusuri. Combinând progresele recente în tehnologia de eșantionare a aerosolilor și o tehnică de biosensibilizare ultrasensibilă, cercetători americani de la universitatea Washington au creat un instrument de monitorizare în timp real care poate detecta oricare dintre variantele virusului SARS-CoV-2 într-o încăpere în aproximativ 5 minute.

Dispozitivul ieftin  ar putea fi utilizat în spitale și unități de îngrijire a sănătății, școli și locuri publice pentru a ajuta la detectarea SARS-CoV-2 și, eventual, pentru a monitoriza alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa și virusul respirator sincițial (VRS).

Rezultatele care prezintă tehnica acestui instrument, despre care autorii spun că este cel mai sensibil detector disponibil, au fost publicate luni, în Nature Communications.

„Nu există nimic în acest moment care să ne spună cât de sigură este interiorul unei camere”, a declarat John Cirrito, profesor de neurologie la fcoala de medicină a universității Washiungton.

„Dacă te afli într-o cameră cu 100 de persoane, nu vrei să afli cinci zile mai târziu dacă ai putea fi bolnav sau nu. Ideea cu acest dispozitiv este că poți ști, practic, în timp real, sau la fiecare 5 minute, dacă există un virus viu”, a precizat specialistul.

Echipa a testat monitorul în apartamentele a doi pacienți testați pozitiv pentru Covid-19.

Rezultatele PCR în timp real ale probelor de aer din dormitoare au fost comparate cu probele de aer colectate dintr-o cameră de control fără virus.

Dispozitivele au detectat ARN-ul virusului în probele de aer din dormitoare, dar nu au detectat niciunul în probele de aer de control.

În experimentele de laborator care au dispersat SARS-CoV-2 într-o incintă de mărimea unei camere obișnuite, ciclonul umed și biosenzorul au fost capabile să detecteze niveluri variabile de concentrații de virus în aer după doar câteva minute de prelevare a probelor.

„Începem cu SARS-CoV-2, dar există planuri de a măsura, de asemenea, gripa, VRS, rinovirusul și alți agenți patogeni de top care infectează în mod obișnuit oamenii”, a declarat prof. Cirrito.

Într-un cadru spitalicesc, instrumentul de monitorizare ar putea fi folosit pentru a măsura stafilococul sau streptococul, care provoacă tot felul de complicații pentru pacienți. Acest lucru ar putea avea cu adevărat un impact major asupra sănătății oamenilor, au mai spus autorii, care lucrează în prezent la o formulă comercială a instrumentului de monitorizare a calității aerului.

Alte detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol