23 mai 2022, 6:28

Un donator anonim achiziționează, din banii economisiți, un incubator vital pentru Maternitatea din Botoșani

S-a născut cântărind 1.000 de grame, când s-a internat, mama nu a știut de sarcină, așa că medicii nu erau pregătiți pentru o naștere. Se stabilise că sarcina este mică și că va avorta. Dar când s-a născut, băiețelul era viguros, și-a luat viața în propriile mâini și a luptat pentru ea încă de la început. A trebuit să fie adus în fugă la secția de Terapie Intensivă Neonatală, învelit într-o bocceluță improvizată de o asistentă. S-a dovedit a fi cel mai curajos mic luptător de la maternitatea din Botoșani. A învățat să respire și a stat în incubator până când a fost suficient de puternic să-și încerce curajul și în lumea de afară.

Cu sprijinul unui donator din Botoșani, care a vrut să rămână anonim și care a economisit bani pentru acest gest de solidaritate, Organizația Salvați Copiii România va pune la dispoziția medicilor din maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati din județul Botoșani un incubator performant, în valoare de 10.000 de euro.

Numai în anul 2020, aici au venit pe lume 2.480 de copii, dintre care 290 au avut nevoie de tratament și îngrijiri în secția de terapie intensivă neonatală, unde medicii au avut în față o decizie grea: alocarea incubatoarelor pentru cele mai grave cazuri.

Unul din 10 copii se nește prematur

 „Unu din 10 copii se naște prematur. Mulți dintre acești nou-născuți sunt așa mici, încât nu  respiră la naștere. Uneori  prima respirație este dată de aparatul de ventilație, prima bătaie a inimii este  dată de metodele de reanimare și apoi ajung în terapie intensiva neonatală. O secție de Terapie Intensivă Neonatală începe cu un incubator, primul pas al reanimării neonatale spune că vom plasa copilul sub o sursă de căldură”, a explicat medicul Carmen Zaboloteanu, șef secție neonatologie Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

În condițiile în care criza sanitară a vulnerabilizat suplimentar secțiile de pediatrie și de terapie neonatală, Salvați Copiii România va intensifica dotarea acestora cu aparatură medicală vitală, în urma solicitărilor directe primite de la medici.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol