5 septembrie 2023, 11:58

Un Ford din 1914 a trecut pe la RAR…

Nu, nu e o glumă, evident. Un autovehicul Ford fabricat în anul 1914 a fost dus de către proprietar pentru verificări la Registrul Auto Român (RAR), instituție care a publicat fotografii cu mașina. Conform informațiilor, în toată lumea ar mai exista 200-250 de astfel de autovehicule.

“Când colegii de la RAR Iași ne-au spus că au fost martorii unei întoarceri în timp, n-am stiut cum să reacționăm. Totuși, aveau dreptate, iar ocazia de a putea vedea o mașină veche de peste 100 de ani și de a-i auzi sunetul motorului este o onoare pe care puțini o au.

În imagini este un Ford T, fabricat în anul 1914, asa cum reiese și din documente.  Da, ați citit bine, 1914!

Daca vă întrebați cum ar fi să conduceți această mașină, trebuie sa știți că este necesar un instructaj temeinic înainte: pedala din stânga este schimbător de viteze, cea din mijloc este pentru mersul inapoi, cea din dreapta este frâna de serviciu, iar accelerația este o manetă în dreapta volanului.

Farurile funcționează cu acetilenă (există un generator de acetilenă), iar felinarele (pozițiile față-spate) sunt alimentate cu gaz lampant.

Se estimează că în toată lumea ar mai putea fi aproximativ 200-250 de astfel de autovehicule produse în anul 1914.

Performanțe și dotări? Motor de de 2.900 cmc, 4 cilindri, 20 CP, răcire cu apă, viteză de până la 64 km/h, roți cu spițe din lemn, scânteie provenită de la magnetou și…o contribuție imensă la dezvoltarea Zeului Automobil.

P.S. Nu știm dacă are kilometri reali, pentru că nu era dotată cu odometru.”, au scris cei de la RAR

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol