16 septembrie 2023, 14:31

Un german de 92 de ani inventează un premergător electric, o combinație între o bicicletă de munte și mersul pe jos

Stai toată ziua făcând cuvinte încrucișate? „Nu, mulțumesc”, spune cu insistență germanul Gerhart Wissel, în vârstă de 92 de ani, adăugând că preferă să meargă la pădure sau la munte, pentru care a inventat o soluție: un premergător special.

Wissel locuiește în orașul Überlingen, pe malul lacului Konstanz, în sudul Germaniei. El spune că până acum câțiva ani desfășura aceste activități pe mountain bike, dar că în urma unui accident a fost nevoit să călătorească cu premergătorul, relatează agenția germană de presă DPA.

Întrucât majoritatea premergătoarelor de acest tip sunt concepute să se deplaseze doar pe stradă, fostul inginer german a decis să creeze un model pentru nevoile sale.

Astfel, a petrecut trei ani făcând calcule și adunând și demontând, până când în cele din urmă a inventat un fel de premergător cu acționare electrică.

„Trebuia să fie o combinație între o bicicletă de munte și un mers pe jos”, spune el. În prezent, Wissel se plimbă cu „E-Hiker”-ul său, un mers stabil cu tot felul de detalii deosebite.

Deosebit de izbitoare sunt roțile mari cu profil pentru toate terenurile, care vă ajută să depășiți obstacolele și să urcați pe scări. Datorită propulsiei electrice, poate fi propulsat în sus, în timp ce aparatul ortopedic are o frână puternică pentru coborări.

„La sfârșitul zilei, vrei să cobori în siguranță de pe munte”, glumește bătrânul, care și-a petrecut vreo 400 de ore testând mersul „turbo”.

„Totul ține de detalii, cărora adesea nu li se acordă suficientă atenție într-un premergător”, spune el. Wissel și-a proiectat premergătorul electric cu mânere reglabile pentru a vă ușura brațele.

Accesoriile includ și lanțuri pentru a preveni alunecarea pe zăpadă și o geantă mare de cumpărături, un scaun și un spătar căptușit cu husă pentru a proteja de ploaie. Walkerul este pliabil și se potrivește în portbagajul mașinii.

Wissel dezvăluie că, la început, oamenii au reacționat cu oarecare scepticism față de invenție. „Întotdeauna este la fel cu invențiile. La început oamenii îți zâmbesc prietenos, dar adesea te văd ca pe un ciudat”, spune el.

Între timp, însă, i-a convins pe mulți și o mică companie de biciclete din Deggenhausertal, o municipalitate din apropiere, s-a interesat de prototip și l-a construit.

În spatele invenției lui Wissel se află multă pasiune și cunoștințe tehnice. „Sunt un tehnician pur-sânge, am început să construiesc lucruri când eram un mic ucenic”, spune pensionarul.

Dar nu doar dragostea pentru muncă l-a determinat. „A fost o necesitate. Îmi doresc în continuare să mă bucur de viață, să fac parte din ea și să-mi petrec timpul în afara casei, în pădure sau la munte”, subliniază el.

Prețul de vânzare al premergătorului „E-Hiker” este în jur de 5.000 de euro (5.400 USD) din cauza producției elaborate și pieselor de înaltă calitate, explică inventatorul.

În principiu, Wissel va lansa pe piață zece modele și are deja trei comenzi. „Sunt încă mulți nebuni ca mine”, declară el zâmbind.

Sursa foto: Felix Kästle/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol