19 mai 2024, 11:20

Un grup de experţi din Franţa recomandă limitarea utilizării telefoanelor inteligente şi a reţelelor de socializare în cazul minorilor

Autoritățile din Franţa ar trebui să limiteze utilizarea smartphone-urilor şi a reţelelor de socializare de către copii şi adolescenţi, a recomandat marţi un grup de experţi numit de preşedintele Emmanuel Macron, pe fondul îngrijorării tot mai mari la nivel mondial cu privire la impactul negativ al acestora asupra sănătății mintale ale tinerilor.

Copiilor sub 11 ani ar trebui să le fie interzis să aibă un telefon mobil, în timp ce utilizarea smartphone-urilor cu acces la internet ar trebui interzisă celor sub 13 ani, au scris experții francezi într-un raport.

Aplicaţiile de social media ar trebui interzise copiilor sub 15 ani, au adăugat ei, iar minorii de peste 15 ani ar trebui să aibă acces doar la platforme considerate „etice”. Legiuitorii ar fi însărcinaţi să decidă ce platforme ar putea fi considerate astfel, informează Agerpres.

Dornic să îşi sporească sprijinul în scădere în sondajele de opinie, Macron s-a angajat în ianuarie să elaboreze o legislaţie mai strictă pentru a limita timpul petrecut de copii în faţa ecranelor şi utilizarea reţelelor de socializare.

Eforturile reflectă neliniştea tot mai mare la nivel internațional a părinţilor, psihologilor şi factorilor de decizie politică cu privire la faptul că noile tehnologii ar putea provoca mai mult rău decât bine asupra minţilor tinerilor.

Anul trecut, chirurgul general al Statelor Unite a avertizat că reţelele de socializare ar putea afecta profund sănătatea mintală a tinerilor şi a cerut companiilor de tehnologie să protejeze copiii care se află în stadii critice de dezvoltare a creierului.

Grupul de experţi, condus de neurologul Servane Mouton şi de profesorul de psihiatrie Amine Benyamina, care a inclus, de asemenea, experţi în educaţie, drept şi tehnologie, și-a prezentat marţi concluziile.

În prezent, nu există un calendar pentru o nouă legislaţie în Franța şi nu este clar în ce măsură aceasta ar urma recomandările experţilor.

Grupul a declarat că orice măsuri viitoare ar trebui să se concentreze pe înăsprirea normelor pentru companiile din domeniul tehnologiei.

„Acestea sunt principalele responsabile”, a declarat Mouton în cadrul unei conferinţe de presă.

Raportul a constatat, de asemenea, că timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor are un impact asupra somnului copiilor şi este unul dintre factorii care determină obezitatea infantilă, în timp ce social media poate creşte riscurile de anxietate şi depresie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol