24 iunie 2024, 6:31

Un inventator din Deva a conceput un filtru de dezinfectare a aerului din spitale

Pacienții spitalelor din România vor putea respira un aer mult mai curat în saloane, grație unei noi invenții concepute de inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă.

Cu ajutorul noii sale invenții, un filtru special de purificare, calitatea aerului din spitale poate fi îmbunătăţită semnificativ.

Filtrul dezinfectează aerul din salon

Filtrul conceput de inventatorul din Deva permite un control strict al calităţii aerului atât în saloane, cât şi direct la patul bolnavului.

Dispozitivul vine însoțit și de o procedură gândită astfel încât aparatul să poată fi utilizat în mai multe domenii de activitate.

Astfel, dispozitivul este util în captarea, inversarea, filtrarea sau tratarea fluidelor, precum aerul, relatează Radio România Timișoara.

„Este un filtru complex care permite, de fapt, pe lângă eficientizarea sau creșterea debitului de, dăm exemplu, aer și tratarea acestui aer. Pe scurt, dacă avem un salon medical care necesită o anumită calitate a aerului din interiorul salonului, prin acest dispozitiv putem oferi această calitate a aerului, putem să îl ionizăm, putem să neutralizăm anumiți microbi care sunt în aerul din salon, putem să-l aplicăm inclusiv la un pacient care expiră aer cu anumiți microbi, în contextul neutralizării sau dezinfectării acestui aer”, explică inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă.

Brevetul așteaptă aprobarea

Cu un colectiv de opt specialiști ce a lucrat la noua invenție, dispozitivul își așteaptă abrobarea, după ce documentația pentru brevetare a fost depusă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

„Sperăm ca în doi ani de zile să și avem acordat acest brevet de invenție. Este foarte important pentru că noi am lucrat cu un colectiv de cercetători care au fost și din afara Universității Politehnica. Timișoara. Aici aș putea să menționez Institutul Național de Electrochimie și Materie Condensată de la Timișoara și Universitatea <<Titu Maiorescu>> de la București, Facultatea de Medicină. Avem și un medic, care a lucrat alături de echipa noastră, pentru că, după cum vă spuneam, acest dispozitiv se poate aplica inclusiv în partea domeniului medical”, adaugă Corneliu Birtok-Băneasă.

Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă activează drept cadru didactic în cadrul Facultății de Inginerie din Hunedoara, parte a Universității Politehnica Timișoara.

Corneliu Birtok Băneasă este cunoscut pentru premiile obţinute la mai multe saloane internaţionale de inventică, în palmaresul său fiind zeci de medalii de aur. O mare parte dintre proiecte au fost realizate cu sprijinul Asociaţiei Corneliu Group – cercetare, inovare, inventatorul apreciind că tinerii trebuie sprijiniţi pentru a-şi pune în practică ideile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol