19 septembrie 2020, 9:30

Un manuscris secret din Biblioteca Vaticanului ar putea schimba istoria lui Vlad Țepeș

Vlad Ţepeş, sau Vlad Dracula cum mai este cunoscut în Occident reprezintă unul dintre cele mai notorii și mai misterioase personaje din istoria României. Vlad al III-lea și-a căpătat numele de Țepes din cauza brutalității cu care își pedepsea dușmanii, trăgându-i în țeapă. Cu toate acestea, nu multe se știu despre viața domnitorului, misterul din jurul lui ducând și la celebra legendă a „Contelui Dracula”.

sursa: descopera.ro

Un manuscris din secolul al XV-lea despre viaţa lui Vlad Ţepeş a fost scos la lumină recent de un istoric din județul Dâmboviţa. Documentul de peste 200 de pagini ar fi fost scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, însărcinat cu anchetarea lui Vlad Ţepeş, după arestarea acestuia de către Matei Corvin.

Manuscrisul conține o descriere detaliată a „atacului de noapte” condus de Vlad Țepeș în noaptea de 16 spre 17 iunie 1462, împotriva unei armate otomane a sultanului Mahomed al II-lea. Până în prezent mulți istorici considerau episodul ca fiind mai degrabă o legendă.

sursa: youtube.com

„Povestea manuscrisului este mai lungă. Vlad Ţepeş îl învinge pe Mahomed. Matei Corvin a primit, atunci, bani de la Papă şi de la Occident ca să lupte alături de Vlad, împotriva otomanilor, dar nu a venit. Atunci, călugărul Niccolo de Modrussa a trebuit să vină să ancheteze şi să afle dacă Vlad a trădat sau dacă Corvin a cheltuit banii în alte scopuri, fără să-şi respecte legământul. Practic, asta a şi făcut trimisul Vaticanului, care şi-a scris, ulterior, toate însemnările acelei experienţe cu Ţepeş”- a declarat pentru adevărul.ro, istoricul Vasile Lupașc.

Trei ani i-au trebuit istoricului Vasile Lupașc să intre în posesia manuscrisului de la Vatican.

sursa: ranker.com

Vlad Ţepes a avut trei perioade în care a domnit: 1448, 1456 – 1462, 1476. Alături de Ştefan cel Mare, Ţepeş a a fost principalul exponent al luptei antiotomane din a doua jumătate a secolului al XV-lea.

 

[Sursa imagine: focus.it]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.