2 mai 2024, 13:06

Un nou prezidențiabil proeuropean în Moldova? Este diplomat, cu studii în Austria și SUA

Zilele trecute am nimerit din butoanele telecomenzii pe un post de televiziuni din Republica Moldova, și mi-a atras atenția nu doar tema discuției, ci și invitatul. Un domn cu ținută, verb și discurs articulat – calități pe care le vedem tot mai rar, când vorbim despre actori politici.

În ciuda tinereții – am verificat, are 40 de ani împliniți – Tudor Ulianovschi, invitatul talk show-ului, părea a stăpâni dosare importante ale actualității moldovene și internaționale. Nu ar fi de mirare – are 17 ani de diplomație la activ și a urcat treaptă cu treaptă în cariera sa diplomatică (atașat, secretar III, secretar II, secretar I, consilier, șef de Direcție, însărcinat cu afaceri a.i., ambasador, viceministru și ministru de Externe, dar și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene).

Întâmplarea a făcut ca în aceeași zi să citesc și câteva titluri de presă despre un posibil nou candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În imagine, Tudor Ulianovschi, cel pe care-l urmărisem cu interes la un post de televiziune din Moldova.

M-a făcut curioasă.

… a fost la un pas de a deveni director al Organizației Mondiale a Comerțului – una dintre cele mai importante si complicate organizații internaționale, fiind cel mai tânăr candidat din istoria structurilor internaționale.

N-a fost un succes, pentru că i-a lipsit sprijinul tocmai din țara sa, dar participarea la concurs și poziționarea în top 3 la începutul cursei internaționale de către think-thank-urile americane și cele europene, i-au crescut vizibilitatea la nivel internațional.

A fost singurul candidat dintre cei opt înregistrați în această cursă mondială care a fost votat din prima rundă atât de către SUA, cât și de China. Asta trebuie să poti ca să câștigi încrederea celor două mari superputeri, care de altfel conduc sistemul mondial de comerț.

Numele lui, vehiculat în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale

În ultima vreme, numele său a fost vehiculat în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale la care până în prezent și-a anunțat candidatura actuala șefă a statului, Maia Sandu, și pentru care și-a exprimat interesul liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Dat fiind faptul că este vorba despre un contracandidat al unei actuale șefe a statului care se bucură de o imagine bună în Europa și Statele Unite, dar care, inevitabil erodată în exercitarea puterii, vede în sondajele de opinie cifre mai puțin încurajatoare, e aproape firesc să fim interesați de unele „alternative prezidențiabile”.

Îl aflu ca un fost ministru tehnocrat și apolitic, adică nu a devenit membru al niciunui partid politic pe parcursul activității sale guvernamentale de 17 ani, singurul ministru de Externe pe care l-a avut Chișinăul care nu a fost școlit sau născut în Federația Rusă, restul fie au fost școliți la Moscova, fie au fost născuți chiar pe teritoriul Federației Ruse. După activitatea guvernamentală, s-a retras în buisiness-ul internațional, devenind o persoană importantă în mediul de afaceri din Canada, SUA și Europa.

Acum activează în business-ul internațional

Actualmente este membru al Consiliului Director al Asociației Americane de Energie Regenerabilă, membru al Consiliului de Administrare a Asociației Canadiene de Energie Regenerabilă, precum și membru al Asociației Americane de Business cu Statele din Europa Centrală și de Est.

Din 2019 este prim-vicepreședinte al companiei canadiene “Grasshopper Energy” în domeniul energiei verzi și vicepreședinte al Fondului „2050” de infrastructură sustenabilă. Colaborează cu diverse fonduri de investiții și structuri financiare.

”Un om așa cum e Tudor Ulianovschi, cu studii în Austria și SUA, diplomat și bun negociator, ar fi trebuit deja să fie în Administrația/Guvernul Maia Sandu și tot ca ministru de Externe, de exemplu sau de ce nu, cel al Economiei”, opinează unii formatori de opinie, buni cunoscători ai situației din Republica Moldova.

Dialogul

”Un contracandidat proeuropean, care se bate pe același electorat cu cel al Maiei Sandu?”, o întrebare care îmi ridică o sprânceană.

Cei care vehiculează numele său drept candidat la Președinție lasă să se înțeleagă că aceasta vine pe fundalul unei dezamăgiri în rândul electoratului cu privire la eșecul actualei guvernări de a lupta cu corupția, de a reforma justiția, de a opri depopularea țării, privind creșterea economică etc.

Printre principalele probleme sunt citate majorarea ”dubioasă” a prețurilor la gaze naturale, acum de patru ori mai mari, dar și contractele dubioase din perioada stării de urgență încheiate de către Comisia de Situații Excepționale, care nu organiza licitații și selecta companiile în mod netransparent sau majorarea substanțială a salariilor miniștrilor în detrimentul salariilor celor care au constribuit la formarea educațională și academică a celor care guvernează.

Aflu adresa și îi scriu un e-mail. Și acceptă dialogul.

”Eu am o viziune mult mai pragmatică în vederea negocierilor cu UE, nu aș permite ca producătoriii autohtoni să fie dezavantajați în favoarea marilor corporații străine sau a intereselor economice ale altor state. OMC m-a învățat să înțeleg cum luptă marii actori internaționali pentru protejarea propriilor interese economice și comerciale și m-a făcut să cred că economia nu este politică și nici dipomație, iar o țară mică precum Republica Moldova se poate impune pe arena mondială doar printr-o politică externă inteligentă și negocieri solide care să aducă beneficii interesului național. În contextul insecurității din regiune demult era cazul să vedem o politică externă fermă și mult mai afirmată în plan mondial și nu doar regional la nivelul Uniunii Europene. Politica externă a unui stat nu ar trebui să se limiteze doar la o cooperare regională precum ar fi aderarea la Uniunea Europeană, care este o prioritate, dar inevitabil acest proces va dura mai mulți ani și în mare parte va depinde de nivelul de dezvoltare economică a țării și modernizarea tuturor regiunilor statului. În plan strategic, demult era cazul să trecem de la o neutralitate pasivă, spre una activă”, a răspuns pentru editiadedimineata.ro Tudor Ulianovschi.

De altfel, după cum am văzut în numeroasele emisiuni de televiziune și articole de presă din ultima vreme, abordează exact aceste teme de actualitate internă și externă, făcând analize de foarte multe ori greu de digerat, dure, dar realiste, și spunând lucrurilor pe nume.

Pe ce electorat ar miza

În fond, democrația și pluralismul politic înseamnă organizarea de alegeri libere, corecte și care să permită accesul fiecărui candidat. Indirect, ceea ce înseamnă că nu poate fi exclusă prezentarea unui alt candidat de centru-dreapta, sau poate chiar de centru-stânga, dar cert proeuropean.

Actualele sondaje de opinie arată că 30-35% din electorat este indecis sau nu iese la vot, dacă rămân doar actualii candidați care sunt prefigurați în sondaje și presă. Există, deci, un vid pe partea de centru dreapta, dar și în zona de centru-stânga ar fi vorbitori de rusă care nu sunt pro-Putin, și care sunt indeciși. Acest electorat trebuie captat. 

Mai multi analiști și experți politici de la Chișinău au apreciat revenirea bruscă în spațiul mediatic dintre Prut și Nistru a diplomatului Tudor Ulianovschi. ”Considerat un profesionist și un diplomat remarcabil, Ulianovschi este singurul care-i poate face concurență Maiei Sandu în plan extern și are suficient de multe relații persoanele cu decidenți internaționali care influențează jocurile de putere din regiune. Fostul șef al diplomației moldovenești nu este membru al vreunei formațiuni politice moldovene, deci poate beneficia de susținerea politică a mai multor partide extra-parlamentare”, a notat recent un comentator politic de la Chișinău.

O scenă de la Națiunile Unite. Cu Lavrov ca bonus

”În vara anului 2018, cât am fost șef al diplomației la Chișinău, am reușit să conving toți factorii politici din țară și statele lumii să susțină prima Rezoluție propusă în premieră de către Republica Moldova la ONU privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene. O rezoluție adoptată de către Adunarea Generală a ONU și promovată de mine personal la tribuna ONU, dar si în marile cancelarii ale lumii, care după ce această Rezoluție a fost co-sponsorizată de alte 15 țări este supusă dezbaterilor în plenul Adunarii Generale a ONU. În acel moment, diplomația Federației Ruse a depus considerabile eforturi în culise pentru a exclude acest subiect de pe agenda ONU, dar am condus corabia diplomației Republicii Moldova de o manieră inteligentă, pentru a preveni și contracara prin diverse piruete diplomatice aceste mișcări dubioase ale Federației Ruse, luptând pentru menținerea subiectului pe agenda ONU și adoptarea acesteia cu votul majorității statelor membre ONU. După ore lungi de dezabateri și luări de cuvânt de la tribuna ONU, într-un final, noi am câștigat, iar a doua zi mă sună direct Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, și îmi zice: Tudor Xenofontovici, m-ați lovit dur sub centură și ați șifonat imaginea diplomației Federației Ruse la ONU la New York, exact acolo unde eu am fost ambasador timp de 10 ani. Nu mă așteptam ca un ministru de Externe al Moldovei de doar 35 de ani să mă bată la ONU, dar pe viitor  aș prefera să abordăm problemele doar la nivel bilateral, nu multilateral”, ne spune Tudor Ulianovschi, amintindu-și de acea discuție post-factum, importantă, cu seful diplomatiei Federației Ruse.

 

”Mi-a vorbit în rusă, eu v-am tradus ceea ce eu voi scrie cândva în cărțile de memorii diplomatice ale mele”, adaugă fostul ministru de Externe. Care ne dezvăluie și răspunsul lui către omologul său rus: ”Serghei Victorivici, dumneavoastră sunteți soldatul țării dumneavoastră, iar eu sunt soldatul țării și neamului meu. Cred că, odată cu această scenă de la ONU și după asumarea anagajamentelor noastre post-ONU ar trebui să decidem asupra unui plan concret de evacuare a munițiilor și armamentului de la Cobasna”. Discuții, calendar și plan de evacuare inițial acceptate de ambele părți, dar din păcate nerealizate până în prezent deoarece peste câteva luni s-a schimbat componența Guvernului la Chișinău urmare a alegerilor parlamentare din primavara anului 2019. 

Ce ar aduce diferit

Revenind la sprânceana ridicată mie de posibila candidatură la concurență cu un proeuropean, am vrut să aflu care este viziunea diferită a lui Tudor Ulianovschi și cum crede, concret, că poate oferi soluții. Căci, în situația actuală, depinde enorm de cum și cine va grăbi realmente procesul proeuropean.

„În lipsa unei memorii instituționale, totul pare o premieră, dar să trecem de la diplomație la economie”, spune el.

Întrebat fiind „de ce nu sunt atrase suficiente investiții directe în economia țării, Ulianovschi a vorbit despre gradul sporit de neprofesionalism în conducerea unor ministere de resort, precizând că atunci când unii potențiali investitori străini ajung totuși la Chișinău în pofida riscurilor de securitate regională, Guvernul nu le prezintă niciun studiu de fezabilitate sau business-planuri elaborate de agențiile specializate ale statului, pentru că nu le deține și nu anticipează cum ar putea să convingă investitorii străini să investească în climatul economic al Republicii Moldova.

Fostul șef al diplomației de la Chișinău a oferit drept exemplu lipsa unui „follow-up” guvernamental, urmare a vizitei la Chișinău a unei delegații a oamenilor de afaceri din Statele Unite în septembrie 2022, la inițiativa Asociației de Business pentru Europa Centrală și de Est de la Washington. Potrivit lui, ei aveau intenția de a investi în domenii precum infrastructură, IT, energia regenerabilă, sănătate etc.

”Spre regret, niciuna dintre cele 12 companii nu a mai reușit să investească în Republica Moldova, inclusiv compania unde activez eu în ultimii cinci ani nu a reușit să vină pe piața Republicii Moldova din varii motive”, a mai spus acesta.

În opinia sa, este incorect din punct de vedere juridic și lipsit de constructivism să se vorbească despre aderarea la blocul comunitar fără teritoriul din stânga Nistrului. Potrivit fostului șef al diplomației de la Chișinău, contextul geopolitic este unul favorabil extinderii Uniunii Europene, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să facă tot posibilul pentru a valorifica această oportunitate. 

„Eu și la ONU am demonstrat că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, care este din punct de vedere constituțional stat integru si unitar. De aceea, dacă ajungem să închidem toate cele 35 de capitole pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, eu consider că integrarea ar trebui să fie facută împreună cu regiunea transistreană. Dacă, însă, reglementarea transnistreană va întârzia, Republica Moldova trebuie să meargă înainte pe drumul european, urmând ca actuala regiune separatistă să vină în câmpul constituțional al Republicii Moldova când procesul de reglementare va fi finalizat. Eu sper totuși, și actuala putere este obligată să facă toate eforturile, ca reunificarea cu Transnistria să se realizeze până la încheierea negocierilor și aderarea Republicii Moldova la UE”, a spus fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. În același timp, a precizat fostul șef al Externelor de la Chișinău, negocierile cu UE trebuie să cuprindă și zona transnistreană pentru a face UE atractivă și pentru locuitorii din stânga Nistrului.

El apreciază că Republica Moldova în ultimii doi ani a beneficiat pe plan extern ”și de contextul favorabil geopolitic din regiune, din păcate, generat de războiul Federației Ruse în Ucraina, care a creat premisele necesare pentru unele mișcări « tectonice » ale Bruxelles-ului cu privire la extinderea în viitor a spatiului european comunitar, dar aceasta decizie istorică a fost posibilă doar datorită în primul rând diplomației României, care a depus un efort extraordinar pentru Republica Moldova în lansarea procesului de aderare la UE ”.

Candidează sau nu?

Bun, este diplomat, negociator, ofensiv, suficient de ”sportiv”, pentru a face slalom printre dosarele fierbinți ale actualității, suspect de prezent în vizorul media locale în ultimele luni.

Candideză sau nu?  ”Întrebarea este bună nu doar pentru Tudor Ulianovschi, ci pentru toți acei cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv din diaspora, care doresc să schimbe lucrurile spre bine în Moldova. Și eu cred că pot contribui în acest proces, dar, deocamdată, să avem puțină răbdare. Orice politician rațional își face calcule”.

Discuția lungă pe care am purtat-o nu l-a convins să își anunțe în exclusivitate pentru editiadedimineata.ro candidatura la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. O va face, dacă se va decide, la momentul pe care îl va considera oportun. Dar pare pregătit pentru acest moment. Plus că în pagina de Facebook motto-ul este ”Quo non ascenda”…

Sursa foto: Tudor Ulianovschi, arhiva personală


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol