25 aprilie 2024, 12:29

Un nou studiu scoate la lumină misterul Turnului din Pisa – de ce este înclinat și cum de nu se prăbușește

Timp de aproape un mileniu, Turnul din Pisa a rezistat la multe: cutremure, Mussolini şi alte încercări de îndreptare. Un nou studiu al unei echipe europene de ingineri arată de ce turnul este atât de „rebel”.

Turnul nu a vrut să se îndrepte şi nici nu s-a prăbuşit din acelaşi motiv: solul moale de la baza acestuia. Astfel, interacţiunea dintre fundaţia turnului şi solul moale i-a oferit o bizară stabilitate.

Mai multe cutremure puternice au lovit Italia de la construcţia turnului în 1173. Totuşi, aceste evenimente nu au dus la schimbarea axei Turnului din Pisa, potrivit popsci.com.

sursa: consilierturism.ro

„În mod ironic, acelaşi sol care a cauzat instabilitate şi a dus turnul în punctul prăbuşirii, are meritul de a ajuta construcţia să supravieţuiască evenimentelor seismice”, a precizat inginerul George Mylonkanis, unul dintre membrii echipei de cercetare de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, şi unul dintre cei doi savanţi non-italieni din echipa de cercetare formată din 16 specialişti.

Acesta este cel mai nou studiu cu privire la Turnul din Pisa. În ultimii 30 de ani, construcţia a reintrat în atenţia specialiştilor după ce în 1990, în urma unui cutremur, structura a început să se aplece dramatic, iar intervenţiile inginerilor au făcut ca turnul să revină la unghiul său cunoscut de 0,54 de grade.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol