4 decembrie 2020, 22:27

Un nou virus a fost descoperit în Bolivia. Cum s-ar putea transmite

O prezentare la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală (ASTMH) a anunțat că un virus mortal care a apărut în Bolivia se poate răspândi.

Este vorba despre virusul Chapare. Acesta provoacă febră hemoragică.

Deși fusese văzut anterior doar în grupuri mici de pacienți, recent mai mulți lucrători din serviciile de urgență au fost infectați după expunerea la un pacient cu boala. Mai precis, cel puțin trei persoane au fost infectate în apropierea capitalei Boliviei, La Paz, în 2019, dintre care două au murit de boală.

„Munca noastră a confirmat faptul că un tânăr rezident medical, un medic de ambulanță și un gastroenterolog au contactat virusul după ce au întâlnit pacienți infectați, iar doi dintre acești lucrători din domeniul sănătății au murit mai târziu”, a declarat Caitlin Cossaboom, epidemiolog la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru IFL Science. 

„Credem acum că multe fluide corporale pot transmite virusul”, a mai subliniat acesta.

Descoperirea a tras un semnal de alarmă lucrătorilor din domeniul sănătății care se confruntă cu cazuri suspecte de virus Chapare, punând accent pe faptul că aceștia trebuie să aibă grijă extremă pentru a evita expunerea la potențiali contaminanți, inclusiv sânge, urină, salivă și material seminal.

Mecanismul exact prin care boala trece de la o persoană la alta nu este încă cunoscut, dar se suspectează că saliva ar putea juca un rol.

Chapare este un arenavirus – un grup de agenți patogeni care includ virusul Lassa și virusul Machupo, ambele provocând focare mortale în Africa de Vest și, respectiv, în Bolivia. Acest virus provoacă febră hemoragică care duce la complicații multiple ale organelor și la sângerări. Această afecțiune se regăsește și la pacienții cu Ebola și este una complicat de gestionat de către medici.

Sursă foto: digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.