24 iunie 2024, 7:13

Un nou virus în China. Altul cu transmitere de la animal la om

China este ”atacată” de un nou virus de origine animală.

Au fost identificate 35 de cazuri de infectări la oameni cu un virus de origine animală de tip Henipavirus. Este vorba de un ribovirus, care cuprinde două specii, Hendra şi Nipah.

Virusul, pentru care la ora actuală nu există vaccinuri sau tratamente, a fost detectat prin probe prelevate din gâtul pacienţilor care au avut contact recent cu animale şi este asociat cu simptome precum febră, oboseală, tuse, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de cap şi dureri musculare.

Cazurile descoperite sunt în provinciile Shandong (estul Chinei) şi Henan (centrul Chinei), scrie ziarul Global Times, făcând referire la un articol publicat de cercetători chinezi şi singaporezi în New England Journal of Medicine, una dintre publicaţiile medicale cele mai prestigioase.

Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale trecerii bolilor de la animale la oameni (proces denumit zoonoză) în regiunea Asia-Pacific. Unul dintre vectorii de transmitere a virusului sunt liliecii de fructe, consideraţi gazde naturale a două dintre Henipavirusurile cunoscute: virusul Hendra (HeV) şi virusul Nipah (NiV).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) transmite că simptomele „pot varia în funcţie de capacităţile locale de cercetare epidemiologică şi gestionare clinică”.

Nu a fost dovedită deocamdată existenţa unei transmiteri de la om la om.

sursa foto:theglobeandmail.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol