23 iunie 2024, 14:23

Un obiect din lemn vechi de aproape 2.000 de ani sugerează că romanii foloseau jucării sexuale

Un obiect din lemn în formă de penis, vechi de aproape 2.000 de ani, ar fi putut servi ca instrument sexual de către vechii romani din Marea Britanie, potrivit unui nou studiu, scrie CNN.

Artefactul a fost dezgropat în 1992 într-un șanț de la Fortul roman din Vindolanda, în apropiere de Zidul lui Adrian, care a marcat odată frontiera de nord-vest a Imperiului Roman, în nordul Angliei. Cercetătorii au înregistrat inițial obiectul ca fiind o unealtă de cusut, potrivit studiului publicat duminică în revista Antiquity.

Identificare greșită

Această identificare greșită a fost rezultatul faptului că unealta a fost găsită alături de zeci de pantofi și accesorii vestimentare, precum și de alte unelte mici și deșeuri artizanale, potrivit unui comunicat de presă.

Cu toate acestea, cercetătorii au reinterpretat artefactul ca fiind un falus dezmembrat și, examinându-l îndeaproape, au conturat unele dintre cele mai probabile funcții posibile ale sale.

Obiectul sculptat, care are o lungime de 16cm, ar fi putut fi folosit ca instrument sexual, nu neapărat pentru penetrare, ci mai degrabă pentru stimularea clitorisului, au scris cercetătorii. Dacă descoperirea arheologică este într-adevăr o jucărie sexuală, aceasta reprezintă singurul exemplu cunoscut de falus din lemn „ne-miniaturizat” din epoca romană, potrivit studiului.

„Ar putea foarte bine să fie un obiect sexual și, dacă este așa, este primul exemplu din lumea romană”, a declarat pentru CNN coautorul studiului Rob Collins, lector senior de arheologie la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

„Nu ar trebui să fim surprinși de acest lucru. Știm din arta romană și din literatura romană că se foloseau dildo-uri, că acestea existau. Dar nu am găsit încă niciun exemplu din punct de vedere arheologic”, a adăugat el.

Instrument de tortură și dominație?

Unul dintre motivele pentru care astfel de obiecte nu sunt frecvente în descoperirile arheologice este acela că dildo-urile erau mai probabil să fi fost făcute din materiale organice și, prin urmare, nu supraviețuiesc în mod obișnuit, potrivit studiului.

Cu toate acestea, dacă artefactul este o unealtă sexuală, s-ar putea să nu fi fost întotdeauna folosit exclusiv ca jucărie sexuală pentru plăcere.

Obiectul ar fi putut fi folosit de către un proprietar de sclavi asupra unei persoane înrobite, indiferent dacă era bărbat sau femeie, pentru tortură sau pentru a-și afirma dominația, consolidând dezechilibrele de putere, potrivit studiului.

„Așadar, celălalt lucru de care trebuie să fim conștienți este că ar fi ușor să prezentăm un astfel de obiect ca fiind prostesc și frivol și doar pentru satisfacție sexuală, dar ar putea fi un instrument de perpetuare a dezechilibrului de putere și a subjugării”, a spus Collins.

Alte posibile utilizări

Obiectele falus mici și portabile au fost găsite în mod obișnuit ca pandantive, probabil pentru a evita răul sau ghinionul, potrivit studiului.

Cu toate acestea, obiectul, sculptat din lemn rotund de frasin tânăr, cu o bază lată și un vârf îngust, avea o uzură mai mare la ambele capete decât la mijloc. Faptul că obiectul este mai neted la ambele capete decât la mijloc – probabil din cauza uleiurilor de pe piele și a apucării repetate – sugerează că acele zone au avut cel mai mare contact.

Prin urmare, falusul ar fi putut fi inserat într-o structură, statuie sau alt obiect, unde era atins de trecători pentru a aduce noroc sau pentru a obține protecție împotriva ghinionului. Acest ritual era comun în tot Imperiul Roman.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol