20 aprilie 2024, 3:55

Un om de știință de top din China afirmă că posibilitatea scăpării coronavirusului din laborator nu trebuie exclusă

Se estimează că până în martie 2023, pandemia de Covid-19 a provocat peste 680 milioane de cazuri și 6,8 milioane de decese confirmate, fiind una dintre cele mai mortale din istoria recentă a omenirii. În prezent există controverse cu privire la originea coronavirusului care a provocat pandemia. Există voci care cred că virusul a fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan (foto), orașul unde a fost înregistrat pentru prima dată coronavirusul, dar sunt și oameni de știință care cred că acesta provine de la lilieci. Acum, omul care a condus răspunsul Chinei la pandemie spune că investigațiile privind originile acesteia ar trebui să ia în considerare totul.

Posibilitatea ca virusul care a provocat pandemia de Covid-19 să se fi scurs dintr-un laborator nu trebuie exclusă, a declarat pentru BBC un fost om de știință de top din guvernul chinez.

În calitate de șef al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din China, profesorul George Gao a jucat un rol cheie în răspunsul la pandemie și în eforturile de a depista originile acesteia.

Opinia formulată de profesorul George Gao, virusolog şi specialist în imunologie, contrastează însă puternic cu cea a Guvernului chinez, care respinge orice sugestie potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 şi-ar avea originea într-un laborator din Wuhan.

„Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu poți exclude nimic”, a declarat profesorul Gao într-un interviu pentru podcastul BBC Radio 4 – Fever: The Hunt for Covid’s Origin (Febra vânătorii pentru aflarea originii Covid).

Virolog și imunolog de renume mondial, profesorul Gao este în prezent vicepreședinte al Fundației Naționale de Științe Naturale din China, după ce s-a retras anul trecut de la CDC.

Într-un posibil semn că guvernul chinez ar fi luat teoria scurgerii virusului din laborator mai în serios decât sugerează declarațiile sale oficiale, profesorul Gao a declarat, de asemenea, pentru BBC că a fost efectuat un fel de investigație oficială la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

„Guvernul a organizat ceva”, spune el, dar adaugă că nu a implicat propriul său departament, China CDC.

Rugat de jurnaliștii BBC să clarifice dacă asta înseamnă că o altă ramură a guvernului a efectuat o cercetare oficială a WIV – unul dintre laboratoarele naționale de top din China, cunoscut pentru că a petrecut ani de zile studiind coronavirusurile.

„Da”, a răspuns el, „acel laborator a fost verificat de experți în domeniu”.

Este prima recunoaștere de acest fel și a faptului că a avut loc un fel de investigație oficială, dar, deși profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, a menționat că a „auzit” că laboratorul a primit un aviz de sănătate.

„Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele. Nu au găsit [nicio] abatere”.

Teoria conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenţia publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul „cel mai probabil” de origine – deşi nu există un consens în rândul agenţiilor de informaţii americane în privinţa acestei chestiuni.

Congresul american a votat recent declasificarea informaţiilor privind originea pandemiei, președintele Biden fiind cel care a semnat proiectul de lege privind declasificarea originilor Covid-19.

Serviciile de informații americane, acum declasificate, sugerează că mai mulți cercetători de la WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019 cu simptome „compatibile atât cu Covid-19, cât și cu boli sezoniere comune”.

Guvernul chinez spune că exclude atât laboratorul, cât și piața – iar comentariile profesorului Gao ar putea fi considerate pur și simplu ca fiind versiunea mai științifică a acestei poziții, deoarece el nu exclude niciuna dintre ele. Ambele se bazează pe această idee a lipsei de dovezi.

„Chiar nu știm de unde a venit virusul… întrebarea este încă deschisă”, a mai declarat profesorul Gao pentru BBC.

O anchetă despre originea Covid-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că este „extrem de puţin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol