21 martie 2024, 2:37

Un orădean a realizat o mână bionică funcțională (FOTO și VIDEO)

În ultimii 15 ani, Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a dat viaţă componentelor IT, creând dinozauri şi personaje din desene animate, dar şi roboţi meniţi să vorbească, pentru a distra copiii în parcurile tematice din toată lumea ori pentru a ajuta oamenii de ştiinţă în cercetările medicale.

Când ingineria se întâlneşte cu medicina rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase.

În 2006, Dorin şi-a încercat norocul la o multinaţională din Berlin care vindea roboţi pentru industria de film şi divertisment. A fost acceptat din prima şi a plecat din ţară la începutul primăverii. Acolo a învăţat cum se construieşte un robot.

Printre primele comenzi a fost o pisică ce a apărut în filmul „Ghost Rider 2”, turnat parţial în România. A fost comandată de unul dintre regizori, care, deşi avea o felină reală, nu voia să o chinuiască într-o secvenţă de câteva secunde în care se strâmba şi se transforma într-un demon. Acea parte a fost jucată de robotul lui Dorin, vândut pentru 12.000 dolari.

De la film la medicină

Dorin s-a implicat, însă, şi în alte proiecte. În 2014, împreună cu orădeanul Andras Kapy, specialist IT, a creat un exoschelet care putea fi „îmbrăcat” de un pacient imobilizat, ajutându-l astfel să îşi recapete abilităţile. Acela a fost şi anul în care inginerul s-a mutat în hala din Nojorid, pentru a fi mai departe de aglomeraţia şi gălăgia urbană.

O altă comandă la care Dorin lucrează de șapte luni este un braţ robotic destinat unui bihorean căruia i-a fost amputată mâna stângă în urmă cu un an, după ce i-a fost zdrobită de o presă de balotat.

„A rămas cu sindromul membrului fantomă, adică are simţuri şi dureri fals percepute de creier. Mai jos de cot i-au mai rămas trei muşchi activi, care se mişcă atunci când se gândeşte să întindă mâna care nu mai există. Aşa am reuşit să-i conectez muşchii la senzori care trimit semnalele la mâna bionică”, explică specialistul.

Mâna artificială este acum în faza de probe. Bihoreanul merge des la atelierul lui Dorin şi învaţă să o folosească. Rezultatul este impresionant: el poate deja să strângă pumnul, să întindă mâna şi să simtă textura suprafeţei pe care o atinge! „Ambalajul” care va îmbrăca braţul e confecţionat din silicon fin, are fire din păr natural şi materiale care copiază textura unghiei, ca totul să pară cât mai natural.

Costul a fost în jur de 8.000 euro, dar astfel de componente se vând pe piaţă cu 90.000 euro, prețul fiind de multe ori exagerat de firmele producătoare, care profită că sunt puţine pe piaţă.

După atâţia ani în care a muncit doar pe comenzi, Dorin Hirţe pregăteşte un robot numai al lui. Josef a fost creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul. Dacă robotul va fi o reuşită, inginerul doreşte să-l închirieze, pentru 700 euro pe lună, o sumă mică în comparaţie cu costurile de producţie, care au ajuns până acum la 40.000 euro.

Foto: eBihoreanul


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol