14 aprilie 2024, 21:11

Un oraș croat oferă case pentru 13 eurocenți

Legrad este un orășel cu mai puțin de 2.000 de locuitori, aflat în Croația. Acesta se află pe meandrele râului Drava, care formează granița cu Ungaria vecină.

În urmă cu câteva zile, orașul a atras atenția presei locale prin anunțul că municipalitatea va oferi o nouă rundă de case aproape gratuite, în încercarea de a atrage familii tinere să se stabilească acolo.

Iar prețul de plătit pentru fiecare casă va fi simbolic, de 13 eurocenți! Nu este pentru prima dată când municipalitatea din Legrad recurge la acest mod curios de a atrage atenția și de a atrage noi locuitori. De fapt, prima dată când a făcut-o a fost în 2018. În total, au fost vândute cinci case gata să fie ocupate.

”Trei familii s-au mutat deja și ceea ce ne bucură este faptul că toate cele trei familii au primit un nou membru în timpul mutării lor. Acest lucru a crescut numărul de copii la grădiniţă” – a declarat primarul din Legrad, Ivan Sabolić, citat de HRT. Totuși, de ce 13 eurocenți pentru o casă?

S-ar putea să vă întrebați cum de autoritățile au ales această cifră ciudată pentru a stabili prețul locuințelor. Știm deja că Italia are un program similar intitulat „Case la un euro” sau „Case pentru un euro”.

Orașele franceze sunt, de asemenea, cunoscute pentru că au încercat o abordare similară pentru a-și rezolva problemele demografice. Ei bine, răspunsul este destul de simplu și în ceea ce privește misterul cazului de la Legrad. Anul trecut, Croația a adoptat euro ca monedă, dar înainte de aceasta a folosit kuna.

Politica locală era cunoscută sub numele de „Case pentru o kuna” și, având în vedere că la momentul conversiei monetare, o kuna se tranzacționa cu 0,13 euro, asta vă va da de înţeles cum au ajuns autoritățile la acel preț. Și da, există cerințe pentru potențialii solicitanți ai proprietăților cu prețuri competitive.

Candidaţii trebuie să aibă sub 45 de ani, să fie într-un parteneriat marital sau extramarital și nu trebuie să aibă cazier judiciar sau să dețină alte proprietăți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol