24 septembrie 2020, 8:07

Un oraș din China interzice consumul câinilor și pisicilor, după epidemia de coronavirus

Autoritățile din orașul chinez Shenzhen, situat în sudul Chinei, în apropiere de Hong Kong, Macao, au dispus interzicerea consumului câinilor și pisicilor, măsura fiind implementată în urma epidemiei de coronavirus. Interdicția privind comerțul cu animale sălbatice ar urma să fie impusă la scară largă, anunță Agerpres. 

Cercetătorii cred că noul coronavirus a fost transmis oamenilor de animalele sălbatice comercializate într-o astfel de piață. Totodată, primele cazuri de infectare au fost descoperite, la sfârşitul anului trecut, în rândul unor persoane care au mers în piața cu animale sălbatice din orașul Wuhan, situat în centrul Chinei, acolo unde erau comercializați lilieci, șerpi, civete și alte viețuitoare, considerate delicatese.

De atunci, boala a fost transmisă cu rapiditate provocând o criză la nivel global, în urma căreia peste 935.000 de oameni au fost infectați și peste 47.000 au decedat, iar aceste date cresc de la o secundă la alta.

Din acest motiv, autoritățile din sudul Chinei au anunțat că interdicția privind consumul de câini și pisici va intra în vigoare de la data de 1 mai.

„Ca animale de companie, câinii şi pisicile au stabilit o legătură mult mai apropiată cu oamenii decât toate celelalte animale, iar interzicerea consumul de câini şi pisici şi alte animale de companie este o practică obişnuită în ţările dezvoltate şi în Hong Kong şi Taiwan”, au transmis autorităţile guvernamentale din Shenzhen printr-un ordin publicat miercuri. „Aceasta interdicţie răspunde, de asemenea, cererii şi a spiritului civilizaţiei umane”, au adăugat autorităţile, potrivit Agerpres. 

Totodată, Parlamentul chinez a anuțat încă de la finalul lunii februarie interzicerea comercializăirii și implicit al consumului de animale sălbatice. Astfel, toate Guvernele provinciale, cât și cele municipale din țară au început să pună în aplicare hotătârea, însă autoritățile din Shenzhen au fost mult mai explicite în legătură cu extinderea interdicţii la consumul de câini şi pisici.

Unul dintre reprezentanții de la Centrul din Shenzhen pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, a menționat că păsările și animalele obișnuite și fructele de mare disponibile consumatorilor sunt mai mult decât suficiente. „Nu există nicio dovadă care să demonstreze că animalele sălbatice sunt mai hrănitoare decât păsările şi animalele de crescătorie”, a spus Liu Jianping, citat de Shenzhen Daily.

Autoritățile din Shenzhen au mai propus o astfel de dispoziție pentru prima dată, la sfârșitul lunii februarie, atunci când s-a hotărât interzicerea consumului de broaște țestoase, utilizate în mod obişnuit în gastronomia din sudul Chinei.

Măsura nu a fost privită cu ochi buni de oameni, iar în scurt timp interdicția a devenit „subiect fierbinte și plin de controverse”, motiv pentru care autorităţile guvernamentale din oraş au clarificat că ambele pot fi consumate în continuare.

Pe de altă parte, campania orașului pentru interzicerea consumului de animale sălbatice a fost apreciată și lăudată de ONG-urile pentru protecția animalelor.

„Shenzhen este primul oraş din lume care a luat în serios învăţămintele oferite de această pandemie şi care adoptă modificările necesare pentru a evita o altă pandemie”, a declarat Teresa M. Telecky, vicepreşedinte în cadrul departamentului pentru animale sălbatice al organizaţiei Humane Society International.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.