CITIRE

Un proiect de lege propune mai multe zile libere p...

Un proiect de lege propune mai multe zile libere pentru părinți. Află care sunt condițiile

Un nou proiect de lege a fost adoptat în Parlament astăzi și pune în vedere problemele întâmpinate de părinți în zilele în care copii nu merg la școală din cauza vremii. Astfel, potriectul de lege dă părinților dreptul de a cere concediu plătit în zilele în care școlile și grădinițele se închid din cauza condițiilor extreme decise de autorități.

Propunerea privind acordarea zilelor libere părinților pentru supravegherea celor mici în situația închiderii temporare a unităților de învățământ a fost adoptată miercuri de plenul Senatului cu 64 de voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și 19 abțineri, însă decizia stă acum în mâinile Camerei Deputaților, fiind și cameră decizională, potrivit Mediafax, citat de hotnews.ro.

Proiectul prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situațiile enumerate anterior, însă se poate aplica doar în cazul copiilor care au până în 12 ani, care sunt înregistrați în cadrul unei instituții de învățământ, dar și copiilor cu dizabilități.

Zilele de concediu plătite se vor acorda la cerere unuia dintre părinți sau tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. În plus, aceștia ar trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, semnată de ambii părinți, acolo unde este cazul, cerere care trebuie dusă mai departe angajatorului de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Astfel, indemnizația se plătește în funcție de cheltuielile de personal ale angajatorului, din bugetul de venituri și cheltuieli ale acestuia și este egală cu salariul corespunzător unei zile de muncă.

Grupul inițiatorilor proiectului de lege, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, au mai propus și ca aceste zile libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile anunță necesară închiderea unităților de învățământ.

Sursă Cover Foto: mamaplus.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.