25 septembrie 2021, 5:33

Un psiholog român dezvăluie cele cinci secrete pentru fericirea în cuplu

Durata relațiilor de cuplu din prezent scade considerabil, numărul divorțurilor pare a fi în continuă creștere, ducând tot mai des la un dezechilibru emoțional. Psihologii au cercetat formula ideală pentru o relație mai fericită, iar în prezent se pare că au ajuns la un consens.

Psihologul român Lenke Iuhos, fiind unul dintre cercetători, a studiat tendințele comportamentale ale oamenilor, ca individual și ca parte într-o relație, conform garbo.ro. Specialistul este de părere că există cinci aspect simple care pot fi gestionate cu mai mare atenție într-un cuplu pentru armonia în cuplu.

SMS-ul și Facebook-ul pot distruge comunicarea emoțională

sursa: greatist.com

„Tot mai multe cupluri iau decizii mai mici sau mai mari, își cer iertare sau încearcă să rezolve o problemă prin intermediul Facebook-ului sau a SMS-ului. În astfel de cazuri, se pare ca rata de fericire este mai scăzută, deoarece din întreg mecanismul de comunicare lipsesc emoțiile. Scuzele nu pot fi cu adevărat scuze până când partenerii nu se privesc ochi în ochi și își văd … sufletele. Problemele nu se pot rezolva în stil pompieristic, tastând câteva cuvinte pe telefonul mobil. Da, telefonul mobil ne-a ușurat comunicarea, însă ce este mai facil nu înseamnă că este și eficient din punct de vedere al relațiilor umane. Cuplurile trebuie să depună mai mult efort, să-și exprime direct sentimentele și emoțiile, dar nu prin intermediul telefoanelor mobile.” – declară psihologul.

Polii opuși NU se atrag

sursa: greatist.com

„Studiile empirice au demonstrat că acele cupluri în care partenerii au mai multe trăsături comune sunt mai fericite. Creierul are o abilitate fantastică de a face asocieri între trăsăturile noastre și ale partenerului, ba chiar are puterea deosebită de a ne proiecta personalitatea în alții și a avea pretenția și ca alții sa se comporte ca noi. Chiar dacă există o vorbă extrem de răspândită în spațiul public, și anume <polii opuși se atrag>, numeroase studii experimentale au demonstrat că mai trainice și fericite sunt cuplurile în care partenerii se aseamănă.”

Egalitate în drepturi și obligații

sursa: click.ro

„Împărțirea sarcinilor conferă subconștientului un sentiment de echilibru în relație, de egalitate între cei doi parteneri și de conlucrare. Atunci când ne împărțim sarcinile, în special cele domestice, devenim mai relaxați și fericiți împreună. Lipsa unui astfel de sistem de conlucrare, conduce la tensiuni, resentimente, reproșuri, certuri și, inevitabil, despărțiri.” – specifică Lenke Iuhos.

Plictiseala distruge iubirea

sursa: heartnsoulmatters.com

„Odată cu dezvoltarea tehnologică, s-a constatat o descreștere a preocupării oamenilor pentru dezvoltarea personală. Este un proces invers proporțional în care oamenii și-au concentrat atenția asupra altor obiceiuri și și-au distras atenția de la propria persoană. La un moment dat, rutina aceasta va conduce la plictiseală, care este un factor extrem de nociv pentru bunul mers al unei relații. Plictiseala nu face altceva decât să ne îndepărteze unul de altul, să aducă nefericirea în relații, deoarece oamenii sunt într-o continuă căutare de lucruri palpitante.”

Certurile de la începutul relației sunt … bune

sursa: investigators.sydney

„Începutul relației este acea perioadă frumoasă și totodată furtunoasă, deoarece încercăm să ne cunoaștem unii pe alții, să ne identificăm punctele slabe și să începem lupta de dominare. Tot atunci pot apărea și primele certuri majore, pana când ambii parteneri vor constata că relația nu este un câmp de luptă în care fiecare își joacă supremația, ci este un izvor al fericirii, al relaxării și al iubirii. Cu toate acestea, este bine ca acele certuri <furioase și sincere> să existe încă de la bun început, pentru a scăpa de orice urmă de resentiment. Chiar dacă pe moment aceste conversații par să ne creeze un disconfort ele sunt totuși benefice pentru bunul mers al relației pe termen lung și este important să existe.” – încheie psihologul Lenke Iuhos.

Fiecare relație este unică, însă inevitabil vor exista perioade cu suișuri și coborâșuri. Așadar este esențial să fi implicat și să gestionezi fiecare obstacol într-un mod cât mai sănătos.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.