4 decembrie 2021, 4:13

Un român realizează gratis măști de protecție pentru italieni, împotriva coronavirusului: „O fac din inimă”

În momentele în care întreaga Europă are nevoie de ajutor, iar pandemia de coronavirus amenință să se extindă din ce în ce mai mult, principalul scut de apărarea al oamenilor este solidaritatea. Unul dintre cei care a avut puterea să se ridice și să facă ceva pentru a-i proteja pe cei aflați în neviue este Ștefan Ilasi, un român în vârstă de 44 de ani, care s-a stabilit în Italia acum 15 ani.

A plecat pentru un viitor mai bun, așa cum au făcut-o mulți înaintea lui. A ajus să lucreze prin mai toată Italia și acum, se află în Ischia, un oraș situat în partea de sud a Italiei, lângă Napoli. Este de profesie croitor, iar talentul său l-a făcut să devină unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni din comunitatea s-a.

Ștefan Ilasi îmbracă tot persoanlul unuia dintre cele mai reunmite hoteluri de pe insula Ischia, unul dintre locurile preferate de multe vedete de renume mondial precum Liz Taylor sau Nicolas Cage.

Acum se află în izolare la domicilui, de teama infectării cu noul coronavirus, care a creat în Italia o situație de criză fără precedent. Situația dificilă prin care trec mare parte din conaționalii săi, nu l-a lăsat indiferent pe român care s-a gândit cum ar putea să dea o mână de ajutor celor care i-au oferit o a doua casă. Așa a ajuns Ștefan să se apuce de croit măști de protecție pe care le distribuie gratuit tutror celor care au nevoie.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Ștefan Ilasi ne-a vorbit despre cum a ajuns să facă măști pentru oameni, ce l-a determinat să facă acest gest demn de laudă, dar și cum resimte evenimentele din Italia.

„Când am văzut că este nevoie de măști, m-am apucat să le fac. Am făcut pentru prima dată doar 10, apoi am văzut că au început să vină comenzile. A fost o cerere enormă, nu puteam face față. Am primit ajutor și de la o altă româncă. Vine aici în fiecare zi și mă ajută”, a menționat acesta.

Sursă Foto: Facebook Stefan Ilasi

 

Uneori oamenii obișnuiți ies din rând și fac lucruri pe care n-au crezut că le vor face vreodată. Împins de împrejurările nefaste ale pandemiei cu virusul COVID-19, Ștefan a mărturisit că nu a vrut și nu a putut să stea cu mâinile în sân. A făcut rost de materiale și a început să croiască de unul singur măștile. Apoi a pus anuțul pe rețelele de socializare, iar în scurt timp a rămas fără. A mai făcut o tură și încă una, iar cererile au început să-l depășească.

„Lucrând de atâta timp în meseria asta am foarte multe materiale. Filtrele le-am luat de la hotel, iar materialele fie sunt ale mele fie mai fac rost și de la alte fabrici de textile. Fac într-o singură zi cam 50-60 de măști, după propriul meu tipar. Unele dintre ele sunt și pentru copii, iar acestea îmi iau mai mult timp deoarece le fac și câte un desen”, ne-a povestit acesta.

Sursă Foto: Facebook Stefan Ilasi

În scurt timp, la poarta românului s-au format cozi, iar cererea este foarte mare: „Eu nu ies afară, decât foarte rar atunci când trebuie să merg să cumpăr ce-mi trebuie pentru a le produce. Cei care vor vin la mine, iar eu le dau. Cer și câte 10 sau 15 odată, iar ei le distribuie mai departe rudelor sau famiilor lor. Nu se mai găsesc măști pe nicăieri, iar oamenii au nevoie de ele” , a mai spus Ștefan. 

Sursă Foto: Facebook Stefan Ilasi

Fapta românului a fost lăudată de italieni care au rămas uimiți de solidaritatea acestuia. „Toată lumea a rămas uimită să vadă că un român face acest gest. O fac din inimă și le dau gratis, nu am cerut niciun ban pe ele. Pentru că sunt de 15 ani aici, oamenii mă cunosc mai bine decât cei de la mine din oraș și atunci m-am gândit că au nevoie de ajutorul meu. Măștile costă și o groază de bani de la 80 sau chiar 90 de euro o mască. Aici unde sunt eu sunt decât cinci cazuri, de ieri au început să apară”, a mai menționat Ștefan Ilia.

Sursă Foto: Facebook Stefan Ilasi

 

Sursă Foto Cover: Facebook Stefan Ilasi


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Romania

    20 martie

    Asta e aberatia zilei. Asa ceva se fac nu mai de catre firme specializate si in conditii sterile.

  2. Bog

    26 martie

    Stai jos! 2. Astea care le face omul se pot steriliza si resteriliza.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.