4 aprilie 2020, 7:50

Un studiu demonstrează că nicio cantitate de alcool nu e bună pentru sănătate

O treime din populația globului consumă alcool. Specialiștii avertizează că nu există cantități de băuturi alcoolice, vin sau bere care să fie în siguranță pentru sănătatea dumneavoastră generală, potrivit unei noi analize a consumului global de alcool în 2016 și a riscului de îmbolnăvire.

Alcoolul a fost principalul factor de risc pentru boala și moartea prematură la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani din întreaga lume în 2016, reprezentând aproape unul din 10 decese, potrivit studiului, publicat în revista The Lancet. Aceste decese, care sunt cauzate de alcool, includ cancerul asociat alcoolului și bolile cardiovasculare, bolile infecțioase, cum ar fi tuberculoza, răni intenționate, cum ar fi violența și auto-vătămarea, accidentele rutiere și alte răni neintenționate, cum ar fi înecarea și incendiile.

Autorul studiului, Emmanuela Gakidou, profesor la Universitatea din Washington pentru Institutul de Metrologie și Evaluare a Sănătății a declarat: „Cea mai surprinzătoare constatare a fost că, chiar și cantități mici de consum de alcool contribuie la pierderea sănătății la nivel global. Suntem obișnuiți să auzim că o băutură sau două pe zi este bine, dar dovezile sunt dovezile.”

Datorită populației lor mari, China, India și Rusia au ocupat primele locuri în ceea ce privește numărul total de decese legate de alcool. Statele Unite au ocupat locul cinci în rândul bărbaților, iar al șaptelea în rândul femeilor pe această listă; Marea Britanie s-a clasat pe locul 21 în rândul bărbaților și pe locul nouă în rândul femeilor.

Studiul

Studiul Lancet, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, a utilizat datele din raportul privind incidența globală a bolii din 2016, care a adunat informații despre moartea prematură și dizabilitate din peste 300 de boli pe sexe și vârstă în 195 țări sau teritorii între 1990 și 2016.

Astfel, o băutură alcoolică standard a fost definită ca 10 grame sau aproximativ 12 mililitri de alcool. Această măsurătoare variază în întreaga lume; de exemplu, o băutură standard este de 8 grame în Marea Britanie și 14 de grame în SUA. Este chiar mai mare în Italia, Portugalia și Spania.

Pentru prima dată, Gakidou a afirmat că, în încercarea de a îmbunătăți cercetarea anterioară, noua analiză a fost ajustată în funcție de impactul turismului asupra statisticilor locale privind vânzările de băuturi alcoolice și a încercat să controleze consumul de alcool nerecordat, cum ar fi fabricarea berii sau comerțul ilicit. O altă îmbunatatire față de studiile anterioare, a spus ea, a fost o noua meta-analiză a efectelor alcoolului asupra celor 23 de rezultate ale sănătății, care au fost apoi utilizate pentru a accesa riscul.

La nivel global, studiul a constatat că aproximativ 2,4 miliarde de oameni consumă alcool. Douăzeci și cinci la sută sunt femei, care au consumat zilnic 0,73 băuturi. Treizeci și nouă de procente sunt bărbații care beau o medie de 1,7 băuturi pe zi.
Țările cu cel mai mare procentaj de bărbați și femei care au raportat consumul de alcool în anul precedent au fost Danemarca, Norvegia și Germania. Deși nu au fost în top 10, 85,3% dintre bărbați și 81,3% dintre femei din Marea Britanie au declarat că s-au îmbătat în ultimele 12 luni. În SUA, 68,8% dintre bărbați și 56,8% dintre femei au declarat că au făcut-o. Țările cu cel mai mic procentaj de consumatori de alcool au fost, în general, națiunile arabe și din Orientul Mijlociu.

Beneficiile potențiale depășite de riscul global

Rezultatele par a fi efectuate în fața cercetărilor care indică faptul că un consum de băutură moderat – în Statele Unite, o băutură pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați – ar putea reduce riscul de boli de inimă și diabetul de tip 2. Acest lucru ar putea fi adevărat în mod izolat, a spus Gakidou, dar imaginea se schimbă atunci când sunt luate în considerare toate riscurile.

Jeremy Pearson, director medical asociat la British Heart Foundation, a declarat: „Deși poate exista un beneficiu minor pentru sănătatea cardiacă, multe studii au arătat că riscurile generale pentru sănătate ale consumului de alcool depășesc beneficiile.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.