29 martie 2024, 9:36

Un studiu efectuat pe 14 milioane de cărți scrise în ultimii 125 de ani arată că oamenii sunt din ce în ce mai deprimați

O echipă de cercetători de la Indiana University, condusă de Johan Bollen, profesor de informatică, a făcut o cercetare folosind analiza datelor la scară largă și terapia cognitiv-comportamentală (TCC).

Studiul se intitulează „Înregistrările istorice ale limbajului dezvăluie un val de distorsiuni cognitive în ultimele decenii” și a fost publicat pe portalul de cercetări științifice PNAS.

Aceștia au folosit legătura dintre depresie și limbaj pentru a investiga dacă societățile în ansamblu, similare cu indivizii cu depresie, pot suferi modificări în limbajul colectiv care sunt asociate cu distorsiuni cognitive.

Persoanele cu depresie sunt predispuse la modele de gândire neadaptate, cunoscute sub denumirea de distorsiuni cognitive, prin care se gândesc la ei înșiși, la lume și la viitor în moduri negative și inexacte. Aceste distorsiuni sunt asociate cu schimbări marcate ale dispoziției, comportamentului și limbajului individului.

Ipoteza de la care au plecat este cea privind societatile care pot suferi modificări similare în psihologia lor colectivă, care se reflectă în înregistrările istorice ale utilizării limbajului.

Studiul a fost făcut pe trei limbi, engleza americană, germana și spaniola și echipa a căutat „secvențe scurte de unu până la cinci cuvinte (n-grame), etichetate ca fiind scheme de distorsiuni cognitive”.

Studiul a controlat schimbările de limbă și sintaxa în același timp și a explicat creșterea numărului cărților tehnice și non-ficțiune publicate, desi nu a făcut distincția intre genurile literare. Câteva excepții au fost descoperite în SUA în perioada 1890-1900, dar și în cărțile publicate în limba germană în timpul și imediat după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Alți factori menționați au inclus dezvoltarea World Wide Web și facilitarea polarizării politice și alte modele de gândire dezadaptative care însoțesc depresia. Rezultatele indică posibilitatea ca schimbările socio-economice recente, noile tehnologii și social media să fie asociate cu un val de distorsiuni cognitive.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol