24 octombrie 2020, 3:03

Un studiu ne prezintă riscul de a te infecta cu COVID-19 în avion

Poți călători cu avionul dacă porți mască.

Potrivit unui studiu, pasagerii care poartă mască au un risc foarte scăzut de a se infecta cu COVID-19.

Cercetătorii au măsurat, la bordul unor aeronave Boeing 767 şi 777, cu ajutorul unor trasori fluorescenţi şi senzori, volumul de aerosoli contagioşi transmişi altor pasageri de către un manechin care simula o persoană infectată ce respira normal, potrivit agerpres.ro.

Comandamentul de transporturi al armatei americane (US Transcom) şi Agenţia pentru Proiecte de Cercetări Avansate în Apărare (Darpa) arată prin rezultatele obținute că pasagerii cei mai expuşi, materializaţi prin senzori, erau în mod evident cei care stăteau fie chiar lângă manechinul „infectat”, fie direct în faţa sau în spatele lui.

Cum s-a efectuat cercetarea

Aproximativ 300 de teste au fost efectuate la sol și în timpul zborului timp de opt zile. Această cercetare a plecat de la ipoteza unui pasager infectat cu SAR-COV-2, unde ceilalți pasageri au purtat mască în permanență.

În primele 5 minute, 99,7% dintre particulele infectate au fost eliminate înainte de a ajunge la cei mai apropiaţi pasageri, datorită sistemului de ventilaţie sofisticat al aparatelor testate.

Dacă propagarea este extinsă la 40 cele mai apropiate locuri de persoana contaminată, reducerea aerosolilor ajunge la 99,99%.

Rezultatul

Concluzia este că nivelul de transmitere a virusului a fost zero în timpul celor 12 ore de zbor.

Ce nu s-a luat în calcul la cercetarea specialiștilor a fost riscul transmiterii virusului de la un pasager infectat care se deplasa în aeronavă.

Responsabilul studiului pentru Transcom, comandantul Joe Pope, susține că rezultatele sunt „încurajatoare”.

Atât pentru modelul 777, cât şi pentru 767, calculele arată că ar fi nevoie de 54 de ore de zbor încontinuu pentru a inhala suficientă încărcătură virală pentru a se îmbolnăvi„.

sursa foto: StirileProtv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.