23 iunie 2024, 10:02

Un virus care provoacă în mod normal herpesul labial a fost pus la treabă împotriva cancerului. Iar rezultatele sunt impresionante

Un nou tip de terapie împotriva cancerului care folosește un virus comun pentru a infecta și distruge celulele dăunătoare se arată foarte promițător în primele teste pe oameni, spun oamenii de știință britanici, conform BBC.

Cancerul unui pacient a dispărut, în timp ce altora li s-au micșorat tumorile.

Medicamentul este o formă slăbită a virusului herpes simplex, care a fost modificat pentru a distruge tumorile.

Vor fi necesare studii mai mari și mai lungi, dar experții spun că injecția ar putea oferi în cele din urmă un colac de salvare pentru mai multe persoane cu cancere avansate.

“Nu mai am cancer de doi ani”

Krzysztof Wojkowski, un constructor în vârstă de 39 de ani din vestul Londrei, este unul dintre pacienții care au luat parte la studiul de siguranță din faza întâi, aflat în curs de desfășurare, derulat de Institute of Cancer Research și Royal Marsden NHS Foundation Trust.

El a fost diagnosticat în 2017 cu cancer al glandelor salivare, în apropierea gurii. În ciuda intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente de la acea vreme, cancerul său a continuat să crească.

„Mi s-a spus că nu mai existau opțiuni pentru mine și că primeam îngrijiri paliative pentru restul vieții mele. A fost devastator, așa că a fost incredibil să mi se ofere șansa de a mă înscrie în acest studiu”.

O scurtă cură de terapie cu virusul – care este o versiune special modificată a virusului herpetic care provoacă în mod normal herpesul labial – se pare că i-a eliminat cancerul.

„Am făcut injecții la fiecare două săptămâni, timp de cinci săptămâni, care mi-au eradicat complet cancerul. Nu mai am cancer de doi ani.”

Cum atacă virusul

Injecțiile, administrate direct în tumoare, atacă cancerul în două moduri – prin invadarea celulelor canceroase și prin faptul că le face să explodeze și prin activarea sistemului imunitar.

Aproximativ 40 de pacienți au încercat tratamentul în cadrul studiului. Unora li s-a administrat injecția cu virus, numită RP2, ca atare. Alții au primit, de asemenea, un alt medicament împotriva cancerului – numit nivolumab.

Rezultatele, prezentate în cadrul unei conferințe medicale la Paris arată:

  • La trei din nouă pacienți cărora li s-a administrat doar RP2, printre care se numără și Krzysztof, tumorile s-au micșorat.
  • Șapte din cei 30 de pacienți cărora li s-a administrat un tratament combinat au avut, de asemenea, beneficii
  • Efectele secundare, cum ar fi oboseala, au fost în general ușoare.

Răspuns impresionant

Cercetătorul principal, profesorul Kevin Harrington, a declarat pentru BBC că răspunsurile la tratament observate au fost „cu adevărat impresionante” la o gamă largă de cancere avansate, inclusiv cancerul de esofag și un tip rar de cancer de ochi.

„Este rar să vezi rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în fază incipientă, deoarece scopul lor principal este de a testa siguranța tratamentului și implică pacienți cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale nu mai funcționează”, a spus el.

„Sunt nerăbdător să văd dacă vom continua să observăm beneficii pe măsură ce tratăm un număr mai mare de pacienți”.

Nu este prima dată când oamenii de știință folosesc un virus pentru a lupta împotriva cancerului. În urmă cu câțiva ani, NHS a aprobat o terapie pe bază de virus rece, numită T-Vec, pentru cancerul de piele avansat.

Profesorul Harrington spune că RP2 este o versiune îmbunătățită a T-Vec. „Virusul a suferit alte modificări, astfel încât, atunci când intră în celulele canceroase, semnează efectiv condamnarea la moarte a acestora”.

Mai multe studii

Dr. Marianne Baker, de la Cancer Research UK, a declarat că rezultatele încurajatoare ar putea schimba cursul tratamentului cancerului. „Oamenii de știință au descoperit că virușii ar putea ajuta la tratarea cancerului în urmă cu 100 de ani, dar a fost o provocare să îi exploateze în siguranță și în mod eficient.”

„Această nouă terapie virală se arată promițătoare într-un studiu timpuriu la scară mică – acum avem nevoie de mai multe studii pentru a afla cât de bine funcționează.”

„Cercetările sugerează că combinarea mai multor tratamente este o strategie puternică, iar terapiile virale precum aceasta ar putea deveni o parte a setului nostru de instrumente pentru a învinge cancerul.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol