24 aprilie 2024, 7:55

Unde-i cheia fericirii? Un studiu a găsit răspunsul, iar el vă va surprinde

Faceți un exercițiu de sinceritate și spuneți ce credeți: cheia fericirii este în familie sau în mijlocul prietenilor? Apoi căutați argumente.

Surprinzător, un studiu american susține că suntem mai degrabă fericiți când petrecem timpul cu prietenii decât cu familia, scrie smu.edu. Și nu are legătură cu faptul că nu i-am iubi pe cei de acasă, ci cu tipul de activități pe care le desfășurăm acolo: de multe ori e vorba de treburile casnice, de supravegherea copiilor sau a-i ține preocupați (și fericiți, desigur).

Ce sugerează studiul

Studiul sugerează că ne-am putea crește mai mult nivelul de fericire prin intermediul întâlnirilor cu prietenii. Concluzia a fost publicată în Journal of Personality and Social Psychology.

Cu siguranță că intervin multe variabile (personale, culturale etc.), dar concluzia autorilor sună cam așa: „E important să creăm oportunități pentru experiențe pozitive cu partenerul romantic și copiii; și să savurăm realmente, la nivel mental, acele momente. La popul opus, relațiile familiale care nu implică altceva decât treburi casnice, teme și îngrijitul copiilor nu vor înregistra prea multă fericire.”

Adevărul gol-goluț

Potrivit rezultatelor, persoanele raportează un grad mai mare de fericire în timp ce se întâlnesc cu prietenii, comparativ cu partenerul de viață sau cu copiii. De fapt, cel mai redus nivel de fericire provine din întâlnirea cu partenerul, conform studiului.

Cercetătorii susțin că descoperirea se referă mai mult la activitatea pe care persoana o desfășoară cu ceilalți și mai puțin la individul alături de care o întreprinde. Motivul este faptul că persoanele desfășoară activități mai plăcute cu prietenii decât cu membrii familiei, alături de care îndeplinesc mai degrabă sarcini și obligații.

Eșantionul

La studiu au fost implicați peste 400 de participanți care au fost rugați să își reamintească timpul petrecut cu prietenii sau cu familia, să identifice activitatea desfășurată cu aceștia și să evalueze sentimentele cu care au rămas în urma întâlnirilor, de fericire, satisfacție sau împlinire.

Emoțiile au fost evaluate cu zero puncte dacă nu au fost trăite niciodată sau cu șase puncte dacă au apărut aproape întotdeauna.

Printre activitățile pe care le întreprind persoanele împreună cu partenerii se numără socializarea, relaxarea și mâncatul. De asemenea, indivizii tind să facă aceleași lucruri și când sunt împreună cu prietenii.

Ce a descoperit, practic, studiul

Ce a descoperit studiul este faptul că persoanele desfășoară mai mult aceste activități atunci când sunt cu prietenii, precum și mai puține treburi casnice. Rezultatele arată că 65% dintre experiențele trăite cu prietenii implică socializarea, față de 28% cu partenerii.

Studiul sugerează că petrecerea timpului cu copiii se corelează mai mult cu activități negative, spre exemplu treburi casnice și transportarea lor la școală.

Paradoxuri

Totuși, îngrijirea copiilor, activitatea pe care părinții o desfășoară cel mai frecvent, a fost evaluată ca fiind un lucru pozitiv.

Per total, dacă nu se face referire la activitatea desfășurată, persoanele raportează nivele asemănătoare de fericire în prezența prietenilor, a partenerilor și a copiilor.

Este important să construim oportunități pentru petrecerea timpului într-un mod plăcut cu partenerii de viață și cu copiii, savurând cu adevărat acele momente. Relațiile bazate numai pe treburi casnice, sarcini și obligații nu vor crește cu siguranță nivelul de fericire.

Foto: pixabay.com și smu.edu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol