8 iulie 2020, 10:35

Unde poate fi văzut tocul cu care Nicolae Titulescu a semnat Tratatul de la Trianon

Muzeul Olteniei păstrează în colecțiile sale un important fond „Nicolae Titulescu”, donat de urmașii marelui diplomat în anii 1977-1980, iar dintre numeroasele piese se remarcă tocul cu care acesta a semnat Tratatul de la Trianon.

Acest toc, cu o importantă valoare istorică și simbolică, a fost primit de Nicolae Titulescu în momentul semnării Tratatului de la Versailles (28 iunie 1919), el făcând parte din delegația României la încheierea tratatului care consfințea înfrângerea Imperiului German, semnalează Muzeul Olteniei pe pagina oficială de Facebook.

Nicolae Titulescu (1882-1941) a fost diplomatul român cel mai cunoscut în lume, un om politic, profesor și jurist remarcabil, una dintre personalitățile de prim rang pe care le-a dat România, remarcă Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Orator desăvârșit şi diplomat de talie mondială, Nicolae Titulescu reprezintă un reper de marcă al diplomației internaționale pentru activitatea sa în slujba păcii și a preeminenței dreptului internațional în relațiile dintre state, un apărător al Societății Națiunilor și al conceptului Europei Unite prin abordarea comună, cultural-spirituală.

Piesa este din metal galben, prezintă sculpturi în relief, pe o parte un soldat, iar pe cealaltă parte o biserică. Pe una din părți este inscripţionată data: „28 Juin 1919”.

Tocul a fost păstrat de nepotul de soră al lui Nicolae Titulescu, domnul Sergiu Nenișor, care era și secretarul particular al marelui diplomat. De altfel, foarte multe obiecte personale și corespondența cuplului Ecaterina și Nicolae Titulescu au fost moștenite de Sergiu Nenișor.

Toate aceste obiecte de o inestimabilă valoare istorică au fost donate Muzeului Olteniei Craiova de doamna Mariela Emanoil, fiica lui Sergiu Nenișor.

Acest exponat precum şi alte piese de patrimoniu pot fi descoperite zilnic, la Muzeul Olteniei din Craiova, în intervalul orar 09:00 – 17:00, precizează muzeul.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.