CITIRE

Unde se trăiește cel mai bine în lume. Bucureștiul...

Unde se trăiește cel mai bine în lume. Bucureștiul, singurul oraș din România inclus pe listă

Clasamentul anual al companiei de consultanță Mercer, a plasat, pentru a zecea oară consecutiv, Vinea ca fiind orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume. În acest top, Bucureștiul ocupă locul 109 din cele 231 de orașe care au fost luate în calclul în timpul studiului.

Apreciată de turişti datorită istoriei sale imperiale, palatelor somptuoase şi muzicii clasice, oraşul austriac cu 1,9 milioane de locuitori este supranumit şi ”Viena Roşie” întrucât la conducerea sa s-au aflat timp îndelungat forţe politice de stânga, care au dezvoltat servicii publice accesibile şi un sistem de locuinţe sociale, menționează Digi24. 

Cea de-a doua pozițe a clasamentului a fost ocupată de orașul elvețian Zurich. Prima caracteristică pe care orașul de mărime medie o are în comun cu Viena sunt spațiile verzi generoase, iar poziția de pe locul al treilea este  o metropolă mai scumpă şi un important centru financiar, precum şi cu Auckland, Munchen şi Vancouver, care împart ce-a de-a treia poziţie din clasament.

Primele cinci poziţii din Indexul Calităţii Vieţii 2019 realizat de compania de consultanţă Mercer, dat publicităţii miercuri, sunt aproape identice cu clasamentul de anul trecut, cu excepţia Vancouver, care a urcat de pe poziţia a cincea pe cea de-a treia.

„Calitatea vieţii este determinată de mulţi factori, de la accesul la transport public şi nivelul de congestionare a traficului, la disponibilitatea locuinţelor şi unităţilor de învăţământ internaţionale, la viaţa culturală a oraşului”, a precizat Mercer într-un comunicat citat de Agerpres.

Compania de consultanţă ia în calcul 39 de factori grupaţi în 10 categorii, printre care „mediul politic şi social” şi ”timp liber”.

Pozițiile codașe ale clasamentului sunt ocupate de aceleași orașe ca anul trecut,  astfek că Bagdad se află pe ultimul loc, precedat de Bangui din Republica Centrafricană şi Sanaa, capitala Yemen.

Clasamentul a suferit doar câteva modificări importante faţă de ediţia precedentă, printre care Caracas, care a pierdut 29 de locuri în contextul hiperinflaţiei cu care se lupă Venezuela, afectată de lipsa produselor de bază, iar mai recent, de criza politică declanşată după ce liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie.

Brexitul nu a influenţat schimbări majore în clasament în ceea ce priveşte oraşele britanice. Londra este oraşul britanic situat pe cea mai înaltă poziţie, locul 41, în ciuda faptului că s-a clasat pe ultimul loc din Regatul Unit într-un index diferit referitor la siguranţa personală.

Sursă: Digi24. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.