1 martie 2024, 13:44

Unde sunt cele mai mari salarii din Europa? (și, da locul rușinos pe care se află România)

Salariile medii anuale nete au crescut ușor de-a lungul anilor, atât în Uniunea Europeană per ansamblu, cât și în zona euro. Problema este că majorările nu au fost atât de mari pe cât s-au așteptat europenii. Întrebarea este unde se află România în acest clasament?

Cifrele Eurostat prezentate de Știrile TVR care citează Economedia.ro arată că cele mai mari salarii medii anuale sunt în Elveția, unde în 12 luni angajații câștigă peste 106 mii de euro, adică vreo 8.900 de euro pe lună.

Topul este completat de Islanda, Luxemburg și Belgia. În țara unde se află cele mai importante instituții europene se câștigă într-un an aproximativ 70 de mii de euro, adică aproape 6 mii de euro în fiecare lună.

Unde se afla România?

Nu chiar la coada clasamentului, dar suntem la sfârșit, alături de bulgari. În țara noastră salariul mediu anual în 2022 a depășit 14 mii de euro. Adică aproape 1.200 de euro în fiecare lună. Bulgarii câștigă în medie aproximativ 1076 de euro pe luna, iar polonezii puțin peste 1.500 de euro lunar.

În privința costului mediu pe oră, în Uniunea Europeană per ansamblu, discutăm despre 30,5 euro pentru fiecare oră lucrată, iar în Romania e aproximativ 7 euro pe oră.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol