2 mai 2024, 10:11

Unde vă înghesuiți?

Au venit zilele alea de sărbătoare din an, când românul poate fi găsit în deplasare. La mare sau la munte, numai în orașul de reședință, nu. Evident că apar și problemele. Nemulțumirile. Și reportajele alea de pe DN1 sau autostradă.

“Istoria se repetă”, se spune. Poate că e așa, poate că nu, ce-i drept istoria se repetă pentru cei care nu trag învățăminte din experiența enterioară. Asta e cert.

Trebuie privit dincolo de reportajele de la „teve”. Alea cu “plaja e un furnicar”, “au scos din buzunar” și alte expresii. Le știți. Reportajele alea pot fi la fel de bine de anul trecut, de dinainte de pandemie și chiar din 2010, atâta vreme cât situația nu s-a schimbat. Nu s-a construit nimic.

Pare că sportul nostru preferat este să stăm în mașină și să înjurăm autoritățile că nu au făcut drumuri. Deși știam de anul trecut,  din totdeauna, de acum cinci ani și de acum cinci minute că nu au făcut alte drumuri, pentru că dacă ar fi făcut ai fi văzut la „teve” tăierile de “pamblici”. Sportul național. Dar parcă un arc lăuntric ne îndeamnă să ne urcăm la volan să facem comparative de consum de combustibil între situația asta și o zi obișnuită din București, când trebuie să duci dimineața copiii la școală.

Stop. Gândește-te!

Ne luăm vacanță în cel mai prost moment cu putință și trebuie să conștientizăm asta.

Trebuie să știm că autoritățile nu vor face minuni cu infrastructura, iar aici chiar Bunul Dumnezeu este neputincios. Nu vor crește alte hoteluri peste noapte, nu se vor angaja mai mulți în HoReCa – iar în general fenomenul este ca bucătarii, cameristele, ospătarii să fugă din țara asta. Nu trebuie să-i acuzăm.

Trebuie să nu avem pretenții de la sistem în anumite momente. Suntem pe cont propriu. Trebuie să fim deștepți. E plin pământul de oi.

Simulare. Grade de ocupare a unor stațiuni

O simulare făcută zilele acestea pe platforma Booking arată că stațiunile sunt la capacitate maximă. Iar când ceva ajunge la 100% în România nu înseamnă că merge uns, înseamnă că scrîșnește, se poticnește, scuipă și, în general, că e gata să-și dea duhul.

În România, turismul nu duduie când e la 100%, trage să moară.

Dar să vedem și simularea. Procentul arată gradul de ocupare sâmbătă dimineața, pentru o cazare de două persoane, cameră dublă. (12/13august)

Valea Prahovei

  • Azuga 100%, nicio cameră liberă
  • Predeal 100%, nicio cameră liberă
  • Sinaia 100%, 2 camere libere
  • Brașov 99%, 15 camere libere
  • Bușteni 98%, 4 camere libere
  • Poiana Brașov 96%, 7 camere libere

Litoral

  • Saturn 100%, nicio cameră liberă
  • Mamaia 99%, 5 camere libere
  • Mangalia 98%, 5 camere libere
  • Eforie Nord 98%, 7 camere libere
  • Jupiter 97%, 1 cameră liberă
  • Eforie Sud 97%, 4 camere libere
  • Constanța 97%, 22 camere libere
  • Venus 95%, 2 camere libere

*Nota: accepțiunea este de cameră liberă/hotel

Prin urmare, ce să căutăm acolo? De ce să mergem în full sezon undeva unde e deja plin? Ca să ne plângem de servirea proastă, de aglomerație, de prețurile mari, de carburantul consumat?

Un hotelier are un grad de ocupare de la jumătatea lui iulie la jumătatea lui august de aproximativ 80-100%. Dar mai sunt și luna iunie, jumătate de iulie, mai este și prima parte a lui septembrie. Atunci, gradul de ocupare este între 40 și 60%. Ați fost vreodată în octombrie la Sinaia să vedeți cât este de frumos? Oare nu e bine să alegem segmente mai libere?

Avem cu toții minimum 20 de zile de concediu. Este dificil de crezut că vom avea bani pentru toate de a merge undeva. Și dacă ne luăm 3 sau 5 sau 7 zile pentru ceva frumos, de ce să nu încercăm să gândim outside the box? Ca să ne iasă cum trebuie?

Un val de turiști străini

Mai mult, vara asta pare a egala scorurile celorlalte veri în privința turiștilor străini. Balanța cu Israelul paer că s-a echilibrat. Cei din Republica Moldova vin și ei. Primim mulți turiști din Ucraina. Este un val de turiști din Polonia. Da, puteți spune, ei “aglomerează” și mai tare. Dar e dreptul lor. Ei nu știu regulile casei. Nu știu peste ce vor da pe DN1. Nu știu cât vor sta la coadă la telecabină.

Noi le știm. Nu ar trebui să folosim acest lucru în favoarea noastră?

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol