24 septembrie 2023, 19:50

Uneori, soarta este cel mai cumplit scenarist: soţia pilotului submarinului Titan este descendenta unui cuplu care a murit pe Titanic

Dar mai întâi știrea serii, vestea proastă, pe care o bănuiam cu toții:

Update ora 22: Garda de Coastă a SUA a confirmat că submersibilul Titan a suferit o implozie. “Am găsit cinci bucăți de resturi din submersibil. Am putut identifica faptul că acestea aparțin Titan. Am găsit niște bucăți din afara carcasei, apoi un câmp de resturi mai mare. Ulterior am găsit o parte din extremitatea batiscafului, ceea ce ne-a indicat că a avut loc un eveniment catastrofal. Am găsit un al doilea câmp de resturi, unde se afla celălalt capăt al carcasei“, au declarat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Autoritățile americane au mai precizat că resturile submersibilului Titan au fost găsite la aproximativ 400 de metri de epava Titanicului: “Este într-o zonă în care nu există resturi ale Titanicului. Din dimensiunea porțiunii cu resturi, ne dăm seama că a avut loc o implozie în apă“.

În același timp, OceanGate, compania care deținea submarinul Titan, a transmis cu puțin timp înainte de conferința de presă a Gărzii de Coastă, un comunicat de presă în care precizează că ia puternic în considerare decesul tuturor pasagerilor.

“Acum credem că CEO-ul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet s-au pierdut, din păcate.

Acești bărbați erau adevărați exploratori care împărtășeau un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică. Ne întristăm pentru pierderea vieții și bucuria pe care le-au adus tuturor celor pe care îi cunoșteau.

Acesta este un moment extrem de trist pentru angajații noștri dedicați, care sunt epuizați și îndurerați profund din cauza acestei pierderi. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare pentru nenumărații bărbați și femei din mai multe organizații ale comunității internaționale care au antrenat resurse ample și au muncit atât de mult în această misiune.

Apreciem angajamentul lor de a găsi acești cinci exploratori și zilele și nopțile lor de muncă neobosită în sprijinul echipajului nostru și al familiilor lor.

Acesta este un moment foarte trist pentru întreaga comunitate de exploratori și pentru fiecare dintre membrii familiei celor pierduți pe mare.

Cerem cu respect ca intimitatea acestor familii să fie respectată în această perioadă cea mai dureroasă“, se arată în comunicatul companiei.

Iar acum să revenim la povestea care a dat titlul acestui articol:

Și punem pariu că o să vă aduceți aminte de ei, dacă ați văzut filmul regizat de James Cameron, care a fost ani buni producția cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

La un moment dat, atunci când apa începea să intre în cabine iar speranțele de salvare ale multora se năruiau, un cuplu în vârstă de la clasa întâi abandonează lupta. Ultimul cadru al filmului îi arată îmbrățișați în pat în timp ce apa începea să urce.

Numele lor este Isidor şi Ida Straus și erau printre cei mai bogați pasageri ai vaporului. Isidor şi fratele său erau coproprietari ai magazinului Macy’s, brand care a rezistat până în zilele de astăzi.

Ei bine, Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate şi pilotul de la bordul submersibilului Titan, este căsătorit cu Wendy Rush, nimeni alta decât stră-strănepoata acelui cuplu care şi-a pierdut viaţa la bordul Titanicului.

Poveste de dragoste

Strămoșii doamnei Rush de pe Titanic sunt poate cel mai bine cunoscuți pentru povestea lor de dragoste tragică. Supraviețuitorii dezastrului își amintesc că l-au văzut pe Isidor Straus refuzând un loc pe o barcă de salvare, când femeile și copiii încă mai așteptau să fugă de pe pachebotul care se scufunda. Ida Straus, soția sa de patru decenii, a declarat că nu își va părăsi soțul, iar cei doi au fost văzuți stând braț la braț pe puntea Titanicului în timp ce nava se scufunda.

O versiune ficționalizată a poveștii soților Straus a fost imortalizată în cultura pop de regizorul James Cameron, al cărui film din 1997 despre dezastru prezintă o imagine emoționantă a unui cuplu în vârstă îmbrățișându-se în pat în timp ce apele se ridică în jurul cabinei lor.

Doamna Rush este descendentă a uneia dintre fiicele soților Strause, Minnie, care s-a căsătorit cu doctorul Richard Weil în 1905. Fiul lor, Richard Weil Jr. a fost mai târziu președinte al Macy’s New York, iar fiul său, Dr. Richard Weil III, este tatăl doamnei Rush, potrivit lui Joan Adler, directorul executiv al Societății Istorice Straus.

Cadavrul lui Isidor Straus a fost găsit pe mare la două săptămâni după ce Titanicul s-a scufundat, arată arhivele New York Times. Rămăşiţele Idei Straus nu au fost niciodată recuperate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol