21 iunie 2024, 5:11

Ungaria a ales. Surpriză?

FIDESZ, partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, conduce cu 60% din voturi după alegerile legislative desfăşurate duminică, în timp ce alianţa opoziţiei a obţinut 29% dintre sufragii, după rezultatele anunţate în 23% dintre secţiile de votare, transmite Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban se pregătește pentru al patrulea mandat în fruntea Guvernului. Surpriză? Nicidecum, rezultatele erau de așteptat pentru cine cunoaște scena politică ungară și situația din țară și din diaspora.

Alegerile parlamentare în Ungaria sunt considerate importante nu doar pentru țara vecină ci și pentru România și întreaga regiune, Ungaria făcând o figură aparte în sânul familiei europene și în relația cu Moscova.

Principalii competitori în alegeri au fost: Coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu Viktor Orbán, și „În unitate pentru Ungaria!” -coaliția compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.

Prezența mare la vot, de circa 68%, este o „victorie pentru democrație”, spune consilierul lui Orban, Gergely Gulyás, în timp ce prezența la vot este de așteptat să fie de aproximativ 70%.

67,8% dintre cei eligibili să voteze, 5.216.424 alegători, s-au prezentat la vot la alegerile parlamentare de duminică până la ora 18.30, potrivit Oficiului Electoral Național, potrivit Hirado.

Un consilier apropiat al lui Viktor Orbán spune că a „văzut primele proiecții, care dau motiv de optimism”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol