16 iunie 2024, 22:21

Ungaria amenință că va bloca aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen

Ungaria a transmis ferm Bulgariei că se va opune prin veto la aderarea acestei ţări la Spaţiul Schengen, dacă autoritățile de la Soifia vor menţine pentru o perioadă mai lungă de timp taxa de tranzit la livrările de gaze naturale, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Politicianul de la Budapesta a calificat demersul Bulgariei drept “scandalos şi ostil”, deoarece pune în pericol tranzitul de gaze naturale destinate Macedoniei de Nord, Serbiei şi Ungariei.

Din cauza condiţiilor actuale geopolitice şi de securitate, cea mai mare parte a gazului necesar pentru aprovizionarea Ungariei trece prin această conductă, iar decizia Bulgariei, care “este complet contrară legislaţiei europene”, “riscă printre altele să oprească livrările de gaz către Ungaria”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a semnalat că, săptămâna viitoare, va fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, “aşa că, brusc, a început să încerce să retragă această lege” la Sofia, scrie Hirado.hu.

“Dacă va fi retrasă, ne vom retrage şi noi decizia privind votul prin veto”, a declarat ministrul ungar de Externe.

Un posibil veto al Ungariei impotriva Bulgariei ar avea efect direct și asupra aderării României la Spațiul Schengen.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol