17 iunie 2021, 12:03

Ungaria va deschide un campus universitar chinez la Budapesta până în 2024

Acordul ar face din campusul Universității Fudan din Shanghai primul de acest tip din Uniunea Europeană. Oficialii maghiari insistă asupra faptului că Fudan, clasată printre primele o sută de universități din lume, va contribui la ridicarea standardului învățământului superior din Ungaria, oferind cursuri pentru șase mii de studenți maghiari, chinezi și alți studenți și va aduce investiții și cercetări noi în țară.

Însă criticii planului afirmă că investiția masivă plasează o povară financiară nejustificată asupra contribuabililor maghiari și că este un indiciu al încheierii legăturilor premierului Viktor Orban cu autocrațiile de la Moscova și Beijing.

Documentele guvernamentale obținute în aprilie de centrul maghiar de jurnalism de investigație Direkt36 arată că fondurile de construcție înainte de impozitare pentru campusul de 25 de hectare sunt estimate la 1,8 miliarde de dolari, mai mult decât cheltuielile Ungariei pentru întregul său sistem de învățământ superior în 2019. Statul intenționează să finanțeze aproximativ 20% din proiect din bugetul său central, iar restul printr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la o bancă chineză. Conform documentelor, construcția va fi realizată utilizând în principal materiale și forță de muncă chineze.

Universitate sau spionaj?

Anul trecut, Ungaria a fost de acord să ia un împrumut de două miliarde de dolari de la Exim Bank din China pentru construcția unei linii de cale ferată între Budapesta și capitala Serbiei, Belgrad, care face parte din inițiativa globală a Centurii și Drumurilor din China. Ungaria găzduiește, de asemenea, cel mai mare centru de aprovizionare al companiei chineze Huawei în afara Chinei și este singura țară din UE care a aprobat un vaccin chinez contra bolii COVID-19.

Dezvoltarea universității Fudan face parte dintr-o tendință a Chinei de extindere a puterii și influenței prin programe de educație și investiții în regiune. Criticii spun că proiectul ar putea deschide ușa spionajului chinezesc în Ungaria.

Modificările recente aduse conducerii universităților maghiare au reînnoit afirmațiile că Orban încearcă să-și extindă controlul asupra instituțiilor educaționale și culturale ale țării și le cere să le insufle valori patriotice. În 2018, Universitatea Central-Europeană, una dintre primele instituții postuniversitare din Ungaria, a fost efectiv forțată să iasă din țară, după ce au fost adoptate modificări la legea învățământului superior, care erau considerate pe scară largă ca vizând această universitate.

Foto: Fudan University


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.