20 aprilie 2024, 9:07

Ungaria își închide frontierele de la 1 septembrie. Niciun străin nu va mai intra în țară decât în cazuri justificate

Ungaria îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie pentru a limita creşterea numărului infectărilor cu noul coronavirus, iar ungurii care se întorc în ţară din străinătate vor trebui să intre în carantină, a anunţat vineri şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de hirado.hu.

Potrivit sursei citate, de la 1 septembrie străinii vor putea intra în ţară doar în cazuri justificate. Excepţie de la regulă vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.

Ce se întâmplă cu cetățenii ungari

În ceea ce priveşte cetăţenii ungari care se întorc din străinătate, Gergely Gulyas a spus că ei vor putea ieşi din carantină numai după două teste negative la COVID-19.

Şeful de cabinet al lui Orban a mai spus că aceste reguli pentru combaterea pandemiei de COVID-19 vor fi în vigoare cel puţin o lună.

În Ungaria s-au înregistrat, săptămâna aceasta, noi recorduri de infectări zilnice, cele mai multe, 91 de cazuri noi, cel mai mare nivel din aprilie. Deși din februarie au fost înregistrate doar aproximativ 5.400 de infectări, în prezent există aproximativ o mie de cazuri active, 69 de persoane fiind internate în spital, opt dintre acestea fiind în terapie intensivă.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a solicitat, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la noile măsuri adoptate de Guvernul Ungariei pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 şi la impactul acestora asupra cetăţenilor români.

„Pe fondul informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conţinutul deciziilor amintite şi impactul acestora asupra cetăţenilor români care călătoresc în Ungaria şi respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum şi în privinţa cetăţenilor români, lucrători transfrontalieri”, precizează MAE.

În egală măsură, a fost transmisă şi solicitarea ca autorităţile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective, adaugă MAE.

Detaliile acestor măsuri şi excepţiile la aplicarea măsurii vor fi definitivate sâmbătă dimineaţă, în cadrul unei reuniuni la care va participa şi premierul Viktor Orban.

UPDATE

Și Ucraina a decis închiderea granițelor pentru cetățenii străini și apatrizi, cu unele excepții. Cei care vor putea să intre în continuare în țară vor trebui să aibă o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19.

Din 29 august, ora 00:00

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat de presă, că, începând cu data de 29 august, ora 00.00, până pe 28 septembrie, se interzice intrarea cetățenilor străini și apatrizilor pe teritoriul Ucrainei, cu excepția următoarelor categorii: rudele de gradul I ale cetățenilor ucraineni; persoanele care dețin un permis de muncă în Ucraina; specialiști care sosesc în Ucraina la invitația reprezentanților companiilor ucrainene; persoanele aflate în tranzit care dețin documente ce confirmă părăsirea Ucrainei în maximum 2 zile de la intrarea pe teritoriul acesteia; persoane care au drept de ședere permanentă sau temporară în Ucraina, confirmat prin documente justificative; persoanele sosite la studii; persoanele sosite în Ucraina pentru tratament medical; conducătorii autovehiculelor de transport marfă, membrii echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale și echipajelor de tren; personalitățile culturale care sosesc la invitația instituțiilor de cultură; persoanele care participă la competiții sportive; persoanele care transportă celule STEM pentru transplant; membrii delegațiilor oficiale ale statelor străine, angajații organizațiilor internaționale, precum și persoanele ce îi însoțesc, care sosesc la invitația Președintelui Ucrainei, Parlamentului, Guvernului, Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe.

Asigurare medicală

Persoanele din categoriile enumerate mai sus trebuie să prezinte la trecerea frontierei de stat o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina.

De asemenea, vor avea acces pe teritoriul Ucrainei următoarele categorii de persoane (fără a mai fi obligatorie deținerea unei polițe de asigurare COVID-19): refugiații sau persoanele care au nevoie de protecție internațională; personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statelor străine, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitația Ministerului Afacerilor Externe; instructorii militari ai statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul “Parteneriatul pentru Pace” sau persoanele care sosesc în Ucraina la invitația Ministerului Apărării.

Alte informații

Informații cu privire la noile măsuri dispuse de autorități pot fi accesate la următorul link, disponibil în limba ucraineană: https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-utochniv-kategoriyi-inozemciv-yaki-zmozhut-vyizhdzhati-v-ukrayinu-v-period-obmezhen.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51934kiev.mae.rocernauti.mae.roodessa.mae.ro şi www.mae.ro.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: 0038 044 500 9932; 0038 044 500 9934; 0038 044 500 9935, ale Consulatului General al României la Cernăuţi: 00380372545445, ale Consulatului General al României la Odessa: 00380487221017; 00380487257828, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Kiev: 00380936252717, al oficiului consular al României la Cernăuţi: 00380635669918 şi al oficiului consular al României la Odessa 0038 0955412788.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol