25 aprilie 2024, 12:22

Ungaria poate să capteze și să stocheze carbon folosind zăcăminte de cărbune subterane

Criză climatică, dar noi ce facem cu carbonul? În urmă cu doi ani, toate statele membre ale UE, inclusiv Ungaria, s-au angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050, asta însemnând că, după această dată, vor elibera în atmosferă atâtea gaze cu efect de seră câte vor putea elimina.

Deși geologii ungari au identificat deja zone din țară care ar fi potrivite pentru stocarea subterană pe termen lung a dioxidului de carbon, nu există planuri pentru construirea unor centrale electrice care să separe dioxidul de carbon din atmosferă și să-l depoziteze în subteran.

 Nu se știe despre vreo investiție internă activă care să conecteze o cantitate mare de dioxid de carbon industrial și să o livreze la instalațiile de depozitare geologică, unde poate fi stocată timp de decenii sau secole, notează publicația ungară Qubit.

Există patru soluții pentru stocarea subterană a dioxidului de carbon: lacuri cu apă sărată, zăcăminte de gaze și de petrol epuizate și zăcăminte de cărbune care nu poate fi extras – toate având potențial de utilizare în Ungaria.

„Pentru a putea limita încălzirea globală la aproximativ 1,5-2 grade, pe lângă o reducere imediată și drastică a emisiilor, cu siguranță va fi necesară eliminarea parțială a excesului de dioxid de carbon care a intrat deja în atmosferă.

Totodată, cantitatea de dioxid de carbon pe care va trebui să o eliminăm din atmosferă depinde de cât de repede acționăm astăzi”, ne spun experții în cercetare climatică de la Másfélfok, Annamária Lehoczky și Amanda Imola Szabó.

Potrivit experților, soluțiile naturale pot însemna: protejarea și restaurarea pădurilor, a pajiștilor, a mangrovelor și mlaștinilor cu turbă, în cooperare cu comunitățile locale, respectiv inovații agricole cu potențial uriaș, cum ar fi soluțiile agroecologice care susțin reținerea carbonului.

În imagine, uzina geotermală Orca a startup-ului elvețian Climeworks din Islanda captează dioxidul de carbon direct din atmosferă Foto : Climeworks


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol